Wereldspelers Spotlight: Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi – Minister-president van Samoa

Naam: Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi
Premier van: Samoa
Leeftijd: 73 jaar
Aan de macht sinds: 1998

Zijn politiek:
Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi, geboren op 14 april 1945 in Lepa (Samoa) is leider van the Human Rights Protection Party. Hij is inmiddels al 20 jaar lang aan de macht en er is voorlopig geen eind in zicht.
Tuilaepa behaalde zijn diploma aan de Marist Brothers School (Apia) en de St. Joseph’s Collega (Lotopa), voordat hij zijn Master of Commerce-graad behaalde aan de University of Auckland (Nieuw-Zeeland).

Tuilaepa diende als overheidsambtenaar in de Department of Treasury en als Expert Intra-ACP Trade, Transport & Communications with the African, Caribbean and Pacific Group of States (ACP) General Secretariat in Brussel, België. Hij heeft hierna gediend bij onder andere het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel en bij de Samoa Law Reform Committee.

De premier zet zich in voor Samoa, als relatief kleine wereldspeler, om de gevolgen van klimaatverandering effectief aan te pakken en vooral kenbaar te maken aan de grotere machten in de wereld. Hij heeft meermaals om hulp gevraagd bij de aanpak.

Daarnaast staat de promotie van Samoa en de handel met het buitenland hoog op zijn agenda. In 2011 accepteerde zijn regering een wetsvoorstel om de rijrichting van het verkeer van rechts naar links te veranderen. Dit, om de handel met buurlanden als Australië en Nieuw-Zeeland (die gewend zijn links te rijden) te bevorderen. Zo’n 15.000 mensen protesteerden destijds in een demonstratie tevergeefs tegen dit wetsvoorstel. Het bleek wennen, maar de tijd heeft geleerd dat dit een goede stap was voor Samoa.

 

Door: Sarah Setrowidjojo
Foto: Wikimedia Commons 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *