Wereldspelers Spotlight: Prayut Chan-o-cha – Minister-President van Thailand

Naam: Prayut Chan-o-cha
Minister-President van: Thailand
Leeftijd: 64 jaar
Aan de macht sinds: 24 augustus 2014

Zijn politiek:

Op dit moment is er in Thailand sprake van een militaire dictatuur. Deze is ontstaan na de politieke crisis van 2013-2014, die was ontstaan door protesten tegen de invloed van de voormalige minister-president Thaksin Shinawatra, die van 2001 tot 2006 aan het hoofd van de regering stond. Zijn zus Yingluck Shinawatra was op het moment van de politieke crisis minister-president en haar werd verweten haar macht te misbruiken door amnestie te verlenen aan haar broer. Daarnaast werd ze beschuldigd van corruptie.

Prayut Chan-o-cha was van 2010 tot 2014 de opperbevelhebber van het leger van Thailand, die claimde neutraal te zijn ten tijde van de politieke crisis. Echter, in mei 2014 vond er een militaire coup plaats onder zijn leiding. Hij nam zelf de macht over, gaf zichzelf amnestie voor het plegen van de coup en stelde een tijdelijke regering in: the National Council for Peace and Order (NCPO).

Een krijgswet is sinds 2014 van toepassing, wat betekent dat het leger de macht van alle autoriteiten in handen heeft. De staat van mensenrechten in het land is zeer slecht. Prayut heeft de vrijheid van meningsuiting beperkt en de media mag zich niet negatief uitspreken over hem of de regering. Zo heeft hij in een speech gezegd dat journalisten die zich hier niet aan houden, geëxecuteerd mogen worden.

Prayut heeft het tegengaan van mensensmokkelaars hoog op zijn prioriteitenlijstje gezet en daarnaast probeert hij door middel van subsidies in de agrarische sector de economie weer op gang te helpen. Nu er steeds meer protest komt tegen de militaire dictatuur, heeft Prayut aangegeven dat er ‘binnenkort’ verkiezingen plaatsvinden. Wanneer precies is onbekend, omdat hij al twee keer de datum heeft verplaatst, maar op z’n vroegst zal het in begin 2019 zijn.

Door: Lisanne Gijben 
Foto:  Wikimedia Commons 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *