Wereldspelers Spotlight: Paolo Gentiloni – Premier van Italië

Naam: Paolo Gentiloni
Premier van: Italië
Leeftijd: 63 jaar
Aan de macht sinds: 12 december 2016

Zijn politiek:

Matteo Renzi was tot 7 december 2016 de premier van Italië. Renzi was de initiatiefnemer van de constitutionele hervormingen in Italië. Deze hervormingen werden afgewezen in een referendum onder de Italiaanse bevolking. Om die reden trad Renzi op 7 december af. De president Sergio Mattarella vroeg Paolo Gentiloni om een nieuwe regering vormen.

Gentiloni zijn nationale politieke carrière begon in 2001. Al vanaf zijn jeugd was Gentiloni betrokken aan de linkerkant van het politieke spectrum in Italië. Hij was één van de oprichters van Democrazia è Libertà- La Margherita (Democratie is vrijheid – de Margriet), een links-christelijke partij. In 2007 voegde de partij zich bij de Democratische Partij, een centrum-linkse partij. Tussen 2006 en 2008 was Gentiloni minister van communicatie. Bij de verkiezingen van 2008 werd hij herkozen in het parlement, maar de conservatieve coalitie onder leiding van Berlusconi won, waardoor hij plaats moest nemen in de oppositie.

In 2014 werd Gentiloni minister van buitenlandse zaken in het kabinet van Matteo Renzi. Hij sprak zich openlijk uit tegen terrorisme en de Islamitische Staat. Hij sprak zijn steun uit voor het neutraliseren van de relatie tussen Amerika en Cuba. Gentiloni sprak met Nederland af om het tweejarige termijn in de Veiligheidsraad te delen, nadat de stemming hierover in 2016 op niets uitliep.

Gentiloni heeft na het aftreden van Renzi een coalitie samengesteld van de Democratische Partij en de Area Popoulare partij. Zijn premierschap stond in het teken van de vluchtelingencrisis en de stroom illegale migranten. Op 4 maart 2018 waren er nieuwe verkiezingen, waarbij de extreemrechtse Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging ruim wonnen. Gentiloni blijft premier totdat er een nieuw kabinet is gevormd. Geen enkele partij haalde een meerderheid bij de verkiezingen, waardoor er sprake is van een ‘hung parliament’.

Door: Lisanne Gijben 
Foto: Wikimedia Commons 2016 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *