Hoe wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam gekozen?

Afgelopen 5 oktober rouwde Nederland om het overleden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Een geliefde man, die nu zelfs een eigen koekje op zijn naam heeft staan: het Eberhardje. Afijn, afgelopen maandag was de deadline voor potentiële burgemeesters om zich aan te melden. Het is bekend dat een burgemeester niet democratisch gekozen wordt. Maar hoe gaat het dan wel in z’n werking?

Het benoemen van een burgemeester gebeurt in een aantal stappen. Kandidaten kunnen zich aanmelden via een sollicitatiebrief aan de commissaris van de Koning. Deze selecteert vervolgens de potentiële burgemeesters. De commissaris vertegenwoordigt het koninklijk gezag in een provincie. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad voert vervolgens gesprekken met de commissaris. Uit deze gesprekken komen twee kandidaten voort die worden voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De winnende kandidaat wordt benoemd door de Koning en beëdigd door de commissaris van de Koning.

Hoewel het geen verplichting is, is het vanzelfsprekend dat een burgemeester lid is van een politieke partij. Dat Amsterdam een rode stad is, blijkt uit het feit dat alle burgemeesters sinds 1946 tot aan Van der Laan lid waren van de Partij van de Arbeid. Huidige waarnemende burgemeester Jozias van Aartsen, die tijdelijk invalt tot er een nieuwe burgemeester aangesteld wordt, is lid van VVD.

Voor het komende burgemeesterschap hebben zich 29 kandidaten aangemeld. De sollicitaties zijn anoniem, maar wat is politiek zonder wandelgangen? Hier is de naam Femke Halsema meerdere keren genoemd. Wouter Bos, oud-student aan de Vrije Universiteit, wordt door velen als ideale kandidaat gezien, maar er is geen bewijs om te geloven dat hij werkelijk mee gaat doen. Wie het ook wordt, de komende burgemeester moet voldoen aan een zogenoemde ‘profielschets’, die van tevoren wordt opgesteld door de gemeenteraad.

Het burgemeesterschap is op zich een veeleisende, moeilijke taak. Maar dit keer helemaal, aangezien de komende burgemeester opvolger wordt van Van der Laan. De verwachting is dat 5 juli de nieuwe burgemeester voorgedragen zal worden.

Door: Mathijs Hengeveld
Foto: Google Images 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *