Wereldspelers Spotlight: Alexis Tsipras – Premier van Griekenland

Naam: Alexis Tsipras
Premier van: Griekenland
Leeftijd: 43 jaar
Aan de macht sinds: 26 januari 2015 – 27 augustus 2015                                                                                                                                Opnieuw sinds 21 september 2015

Zijn politiek:

Alexis Tsipras studeerde in 2000 af aan de Technische Universiteit van Athene, waarna hij als bouwkundig ingenieur aan de slag ging met verschillende bouwprojecten in de diezelfde stad. Tijdens zijn studie was hij tevens lid van de raad van bestuur van de Unie van de Faculteit Civiele Ingenieurs-wetenschappen, studentenvertegenwoordiger in de universiteitssenaat én lid van de Nationale Studenten Unie van Griekenland.

Tsipras startte zijn politieke loopbaan al jong, als tiener was hij lid van de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE) waarmee hij betrokken raakte bij protesten en de bezetting van een universiteit in 1991. Later stelde hij zich kandidaat burgemeester, waar hij derde werd. Uiteindelijk werd hij als leider van de radicaal-linkse coalitie Zyrica in 2009 in het parlement verkozen. Onder zijn leiding won de socialistische partij in 2015 de verkiezingen en trad Tsipras aan als Premier. Hij vormde een rechts-populistische coalitie met de Onafhankelijke Grieken.

Ten tijde van aantreden verkeerde Griekenland in een schuldencrisis en hadden ze grote schulden bij de Eurogroep en het IMF. Één van de beloften die Tsipras zijn kiezers maakte was dat er een einde zou komen aan de strenge hervormingen in het land die werden opgedragen door de schuldeisers. Toen er een derde noodpakket nodig was had de regering uiteindelijk geen andere keuze dan alsnog akkoord te gaan met de bezuinigingen. Kort daarna werden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven, die de partij opnieuw won.

 

Door: Julia Smit
Foto: Wikimedia Commons 2014

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *