SGP 100 jaar: is het een studentenpartij?

Komende dinsdag 24 april bestaat de SGP 100 jaar. Reden voor een feestje was er afgelopen weekend op het jubileumcongres. Hoewel de partij geen hoogvlieger is als het gaat om zetels, is ze al bijna een eeuw lang onafgebroken in de Tweede Kamer te vinden. Toch vind je nauwelijks studenten die op deze partij stemmen. Een goede reden om uit te zoeken wat een student aan de SGP heeft.

Bijbels
De SGP is in 1918 ontstaan uit onvrede over de destijds bestaande protestants-christelijke partijen. In 1922 kreeg de partij haar eerste zetel in de Tweede Kamer. Sindsdien heeft ze de Kamer nooit verlaten. Tot nu toe scoort de SGP bij elke verkiezingen zo’n 2 à 3 zetels. Tegenwoordig heeft de partij ook een groot aantal rooms-katholieke kiezers, iets wat vroeger niet erg denkbaar was. De partij-ideologie van de SGP is volledig gebaseerd op Bijbelse waarden en normen. Dat is al te merken wanneer je de website wil bezoeken op zondag; dit is namelijk niet mogelijk. ‘Op zondag doen we niet aan politiek. We rusten uit. En we luisteren naar het Woord van God, de Bijbel,’ is te lezen. Het Bijbelse gedachtegoed komt terug in zaken als euthanasie en abortus. Het leven is een geschenk van God; dit mag niet ‘weggehaald’ worden.

Stemmen
In hoeverre leeft de SGP onder jongeren? Een research van onderzoeksbureau Ipsos laat het stemgedrag per leeftijd zien van de afgelopen landelijke verkiezing. Minder dan 3 procent van de jongeren bleek te hebben gestemd op de SGP. Ter vergelijking: D66 en GroenLinks konden rekenen op respectievelijk 12 en 11 procent van de jongeren. Het onduidelijke van dit onderzoek is dat de SGP en ChristenUnie als één geheel worden gezien. Als geheel kregen deze partijen steun van 3 procent van de jongeren. De SGP scoort an sich dus lager.

Studenten
Dat de SGP een geringe achterban heeft onder jongeren, is duidelijk. Het is ook niet verrassend, want wanneer je aan je vrienden vraagt op welke partij ze stemmen, zal de kans groter zijn dat er ‘GroenLinks’ geantwoord wordt dan ‘SGP’. Maar weten we, naast de controversiële standpunten over abortus en euthanasie, wel genoeg over de SGP? Wat betekent de partij eigenlijk voor de student? Om te beginnen wil de SGP kinderbijslag beschikbaar stellen voor studenten onder de 18 jaar. Ook wil de partij de aanvullende beurs verhogen om ook de financiële middenklasse tegemoet te komen. Daarnaast zet de SGP zich in voor het serieuzer nemen van een bachelordiploma, zodat de doorstroom van bachelor naar master een bewust keuze wordt, geen automatische. Verder moeten de kosten voor een tweede studie verlaagd worden en moet de lengte van meer masters vergroot worden naar twee jaar, inclusief eventuele selectie. Een voordeel is dat de partij studiebeurzen wil aanbieden voor masters. Hierbij geeft ze aan dat ‘opleidingen in de sector bèta en techniek ruim aan bod komen’. Zelf stelt de SGP het volgende met betrekking tot haar standpunten: ‘[Het is] goed om meer onderscheid aan te brengen binnen het hoger onderwijs. Dictaat door de middelmaat moet bestreden worden. Uitgangspunt blijft wel dat de basis voor iedereen toegankelijk is. Vooral in de fase na de bacheloropleiding zijn er meer mogelijkheden om kwaliteitsverschil tussen studenten zwaarder te laten wegen.’

De SGP heeft een aantal standpunten die voordelig blijken te zijn voor de student, vooral op financieel gebied. Het blijft een feit dat weinig studenten op deze partij stemmen. Toch is de partij honderd jaar na haar oprichting nog steeds relevant; een mooie prestatie

Door: Mathijs Hengeveld
Foto: Wikipedia 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *