Memo’s over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting toch openbaar

Vandaag werden er een set documenten vrij gegeven die centraal stonden tijdens een omstreden belangrijke beslissing van het huidige kabinet. Het gaat hierbij om memo’s betreffende de afschaffing van de dividendbelasting. De beslissing om deze belasting af te schaffen stuitte op veel protest van de oppositie en ondervindt nog steeds veel kritiek van de oppositiepartijen. Vanmiddag debatteert de tweede kamer over de memo’s. 

Vrijgeven van de memo’s

Het openbaar maken van de betreffende memo’s was echter niet volledig vanzelfsprekend. De stukken over de afschaffing van dividendbelasting, geschreven tijdens de formatie, werden eerst opgevraagd door wetenschappers. Dit verzoek tot openbaarheid werd echter door het ministerie van financiën afgewezen. Deze is namelijk van mening dat het belang van openbaarmaking niet opweegt tegen het voorkomen van eventuele “onevenredig nadelige gevolgen” voor de betrokkenen. Dit is in overeenkomst met het standpunt van Rutte, die heeft aangegeven dat de Grondwet en de Wet openbaarheid van bestuur niet verplichten om persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren bekend te maken. De lastige positie waar Rutte zich echter in vond was ontstaan doordat hij eerder had aangegeven niet op de hoogte te zijn van memo’s betreffende de afschaffing van de dividendbelasting. Toen bleek dat deze memo’s er wel waren, gaven de oppositiepartijen direct aan dat zij wilden dat de documenten betreffende afschaffing van de dividendbelasting openbaar zouden worden gemaakt, inclusief de eerder genoemde memo’s.

Consequenties

Het openbaar maken van de memo’s betreffende afschaffing van dividendbelasting gaat vooraf aan een gepland Kamerdebat. PvdA-leider Asscher gaf hierbij aan een motie van wantrouwen niet uit te sluiten, maar niet op de zaken vooruit te willen lopen. Het succes van deze motie, mocht deze er komen, is echter twijfelachtig. De documenten die in opspraak zijn geraakt hebben namelijk betrekking tot het regeerakkoord wat maakt dat de regeringspartijen waarschijnlijk samen zullen optrekken betreft de issue. Aangezien zij samen de meerderheid van de kamer vormen is het onwaarschijnlijk dat een motie van wantrouwen een meerderheid van de stemmen behaalt. Hoe de regering echter tot nu toe met de situatie is omgegaan is echter ook niet positief. Door het ontwijkende gedrag omtrent de memo’s en de ontkenning van het bestaan van de memo’s wordt Rutte en de regering wel in een slecht daglicht gezet.

Door: Jorin Wassenaar
Foto: Wikimedia Commons 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *