Het kabinet past de Wiv aan na referendum

Ondanks dat 49,4 procent van de stemmers tegen stemde in het referendum gaat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, afgekort de Wiv beter bekend als de Sleepnetwet, gewoon in op 1 mei zoals al van te voren was gepland. Dit gebeurdt echter niet zonder aanpassing op de wet die momenteel klaar ligt. Vorige week heeft het kabinet de Wiv namelijk nog een keer besproken. Hierna heeft zij op vrijdag in een kamerbrief aangekondigd dat er aanpassingen komen op de wet voordat deze op 1 mei in werking treedt.

De aanpassingen

De aanpassing die de regering heeft gedaan zijn duidelijk gericht op de belangrijkste kritiek op de wet. Het sleepnet en het gebrek aan waarborging van privacy. Zo moeten veiligheidsdiensten bij een aftapverzoek onderbouwen dat deze zo gericht mogelijk is. Als deze onderbouwing niet adequaat is, zal er geen toestemming worden verleend. Daarnaast wordt ook het automatische bewaartermijn aangepast, deze wordt nu namelijk jaarlijks, en niet automatisch. In plaats daarvan moet er aan het eind van het termijn elke keer worden bepaalt of het bewaard mag blijven of niet. Als er geen toestemming wordt verleend voor het bewaren wordt de betreffende informatie automatisch vernietigd. Daarbij komt ook de informatie die gedeeld wordt met andere landen onder strengere controle te staan. Elk land krijgt een wegingsnotitie die bepaald in hoeverre er informatie met het desbetreffende land wordt gedeeld. Dat moet dit jaar nog worden gedaan en met een land zonder wegingsnotitie wordt geen informatie gedeeld. Ook de regels omtrent journalisten worden aangescherpt. Zo is de toestemming van een rechtbank in Den Haag nu een vereiste en is de duur waarvoor deze toestemming geldig is teruggebracht van drie maanden naar vier weken. Daarbij wordt informatie betreffende journalisten niet gedeeld met andere landen behalve als dat noodzakelijk wordt geacht voor de nationale veiligheid.

Reacties

Volgens minister Ollongren en het kabinet stellen deze aanpassingen echt wat voor, deze menig wordt echter niet gedeeld door critici van de wet. Dit wordt ondersteund door tech-specialisten die de aanpassingen als niet heel ingrijpend beschrijven. Het is dan ook niet vreemd om te zien dat de aanpassingen door sommige als cosmetisch worden beschreven. Ook oppositiepartij SP is niet tevreden met de aanpassingen. Zij vinden dat het kabinet niet bereid is de wet serieus aan te passen. GroenLinks vindt dat er verbetering is, maar wil eerst de aanpassingen bestuderen voordat het met een definitieve beoordeling komt. De belangenorganisatie Bits of Freedom vindt deze aanpassingen echter onvoldoende en gaf nog voordat de officiƫle aanpassingen werden bekendgemaakt aan dat zij bij deze aanpassingen naar de rechter zullen stappen. Hierin worden zij gesteund door andere organisaties. Het is nu dus afwachten wat deze gang naar de rechter voortbrengt en of de geplande aanpassingen voldoende zullen zijn om de gevaren die critici benoemen tegen te gaan.

Door: Jorin Wassenaar
Foto: Wikimedia commons 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *