Wereldspelers Spotlight: Macky Sall – President van Senegal

Naam: Macky Sall

President van: Senegal

Leeftijd: 57 jaar

Aan de macht sinds: 2 april 2012

Zijn politiek:

President Sall is geboren in Fatick, waar hij van 2009 tot 2012 als burgemeester werkzaam was. Hiervoor was hij van 2004 tot 2007 minister-president. Sall is pas de vierde gekozen president van Senegal.

Hij studeerde aan de faculteit in Dakar en sloot zich destijds aan bij de Marxist-Leninist Movement en de Jëf. Hij verliet deze beweging vrij snel toen bleek dat hij het niet volledig eens was met hun politieke denkbeelden. Een andere reden was de boycot van de left wing tijdens de presidentsverkiezingen in 1983, waar Sall niet achterstond. Sall sprak zijn steun uit voor de Liberal Party.
Hij vervolgde zijn studie en studeerde af als geologisch engineer en geo-fysicus aan de Institute Earth Sciences of Dakar en de National School for Petroleum and Engines (ENSPM) of the French Petroleum Institute of Paris (IFP). Hij werd lid van verschillende organisaties binnen dit veld.

Eind jaren 80 sloot Sall zich aan bij de Senegalese Democratic Party, waar hij een functie kreeg als CEO van de Senegalese National Oil Company (PETROSEN). Andere functies die hij hier bekleedde waren Head of the Database division en Special Advisor of the President bij The Office for Energy and Mines. Hierna kreeg Sall verschillende politieke functies, waaronder Minister van Binnenlandse Zaken.
Hij won de verkiezingen van Abdoulaye Wade, die voor een derde termijn als president meedeed. Omdat Wade als corrupt werd beschouwd, kreeg Sall veel steun van de bevolking. Toen hij het ambtstermijn van een president wilde verlagen van zeven naar vijf jaar, kreeg hij ook andere partijen aan zijn kant.

Volgens een onderzoek in 2010, is President Sall het symbool voor een nieuwe generatie. Hij spreekt vijf talen en weet hierdoor gemeenschappen te verbinden.

 

Door: Sarah Setrowidjojo
Foto: Flickr 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *