Halvering collegegeld: toch geen goed idee?

Een aantal maanden geleden presenteerde kabinet Rutte III met trots haar nieuwe regeerakkoord. Komende eerstejaarsstudenten haalden hun hart op: het collegegeld zou voor eerstejaarsstudenten worden gehalveerd. Voor studenten die beginnen aan de lerarenopleiding gold dit zelfs voor de eerste twee jaar, met als doel het lerarentekort op te lossen. Toch moet men de dag niet prijzen voor het avond wordt, want vanuit de Raad van State wordt nu kritiek geuit op het plan om het collegegeld te halveren.

Kleine opfrisser: de Raad van State is een adviesorgaan van de overheid, dat onafhankelijk opereert. Volgens de wet dient een regering advies te vragen aan de Raad van State over onder andere wetsvoorstellen, zoals die over het collegegeld.

Wat heeft de Raad van State precies gezegd over het wetsvoorstel? Om te beginnen stelt ze dat een halvering van het collegegeld voor eerstejaars weinig zal doen aan het motiveren van jongeren om te gaan studeren. De groep die om financiƫle redenen afziet van studeren is volgens de Raad namelijk gering. Daarnaast lost de halvering voor de eerste twee jaar van de pabo niet per se het lerarentekort op, aldus de Raad. Er moet ook gekeken worden naar andere factoren die zorgen voor een tekort aan leraren, zoals niet optimale arbeidsvoorwaarden en het feit dat studenten die een lerarenopleiding doen niet altijd leraar worden.

De Raad van State heeft verschillende redenen gegeven om af te zien van het wetsvoorstel, maar niet met heel veel succes: het wetsvoorstel is alsnog ingediend. Vanuit het oogpunt van de Raad van State is dit niet een ideale situatie, maar komende eerstejaarsstudenten zullen zich wellicht beter kunnen vinden in het wetsvoorstel.

 

Door: Mathijs Hengeveld
Foto: Pexels 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *