Gemeenteraadsverkiezingen: hier moet je op letten

Als het goed is heb je afgelopen week jouw stembiljet voor de gemeenteraadsverkiezingen ontvangen. De kans is aanwezig dat je al weet op welke partij je gaat stemmen op 21 maart. Toch zijn er een hoop studenten die zich niet heel erg interesseren in de gemeentepolitiek. En toegegeven: het is natuurlijk niet altijd even spannend als de landelijke politiek. Of je nu om 8 uur ‘s ochtends op de stoep van het gemeentehuis staat of je stembiljet niet eens uit de envelop haalt: hier moet je op letten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Vlak het belang van gemeenteraadsverkiezingen niet uit
Het kan zijn dat je het belang van de gemeentepolitiek niet op hoge waarde schat. De landelijke politiek lijkt immers belangrijker, omdat we hier elke dag over horen in de media. De gemeenteraad lijkt meer op de achtergrond te spelen. Toch heeft de landelijke overheid de laatste jaren veel meer taken overgedragen aan de gemeenteraad. Er is sprake van decentralisatie. Maar ook de lokale taken van de gemeenteraad zijn meer van belang dan je zal denken. Zo bepaalt de gemeente de sluitingstijden van jouw favoriete café en zorgt ze middels het plaatsen van bewakingscamera’s dat je veilig uit kunt gaan. Ook zorgt de gemeente voor de huisvesting van asielzoekers en helpt ze bij de integratie van deze mensen. Ook het inzetten van politie en brandweer, het geven van subsidies en het zorgen voor de beste thuiszorg behoren tot het takenpakket van de overheid. Probeer dit pakket niet te onderschatten.

Let op de lokale partijen
Naast de vele landelijke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, zijn er per gemeente ook altijd een aantal lokale partijen aanwezig. Of je nu gaat stemmen voor een lokale partij of niet; het is belangrijk om je bewust te zijn van het bestaan van deze partijen. Marcel Boogers, hoogleraar lokaal bestuur en innovatie, geeft op NPO Radio 1 aan dat de landelijke politiek te overheersend is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. “Het is dus heel erg mooi dat er veel lokale partijen zijn, zodat de lokale politiek wat belangrijker wordt, ook in de landelijke media. Die zien de gemeenteraadsverkiezingen ook steeds minder als een populariteitspoll voor de landelijke politiek.” Toch blijkt uit een poll van Maurice de Hond dat zo’n dertig procent van de Nederlanders dit jaar van plan zal zijn om te gaan stemmen op een lokale partij, een toename van drie procent ten opzichte van vier jaar geleden.

Of je van plan bent om te stemmen of niet: knoop de zojuist besproken onderdelen goed in je oren. Jouw stem maakt zeker verschil, zeker als je weet wat de gemeente allemaal doet. Voor de rest is de keuze aan jou. Haal in ieder geval het stembiljet uit de envelop.

 

Door: Mathijs Hengeveld
Foto: Wikimedia Commons 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *