“Een spoedje”

Afgelopen week was het volop in het nieuws: de salarisverhoging van ING-directeur Ralph Hamers. Hamers zou vijftig procent meer gaan verdienen, waardoor zijn salaris drie miljoen euro zou worden. Maatschappelijke organisaties, politieke partijen, klanten van ING: iedereen viel erover. Volgens de bank is het noodzakelijk  dat Hamers loonsverhoging krijgt, zodat hij mee kan doen met alle andere grote banken in Europa.

Als reactie hierop wil Jesse Klaver van GroenLinks een spoedwet introduceren. Wat is een spoedwet en wat houdt deze precies in? Een spoedwet is een hele snelle manier van regelgeving doorvoeren en dit kan alleen in uitzonderlijke gevallen. In eerste instantie wilde Klaver de spoedwet introduceren, om ervoor te zorgen dat deze wet in zou gaan, voordat de aandeelhoudersvergadering van ING plaats zou vinden. Tijdens deze vergadering zou er worden gestemd over de loonsverhoging. ING maakte dinsdag 13 maart bekend dat het voorstel van de loonsverhoging ingetrokken wordt en dat er niet over gestemd gaat worden.

Klaver heeft aangegeven alsnog de wet in te willen voeren. De wet moet ervoor zorgen dat salarisverhogingen van bestuurders van systeembanken (banken die onmisbaar zijn in de financieel-economische sector) voortaan eerst goedgekeurd moeten worden door de Minister van Financiën. Klaver wil ook dat zogenaamde ‘sluiproutes’, zoals het aandelenpakket dat Hamers naast zijn loonsverhoging zou krijgen, niet meer mogelijk moeten worden. Klaver moet wel eerst langs de Raad van State, de wet staat namelijk op gespannen voet met de Europese regelgeving over de vrijheid van ondernemerschap.

Er zit ook een keerzijde aan deze wet. Beleggers zijn namelijk niet blij met de overheidsbemoeienis. De aandelen van ING worden zo minder aantrekkelijk, en ING kan hierdoor minder geld investeren. Een andere keerzijde is dat wanneer de aandelen van ING minder aantrekkelijk worden, deze in prijs dalen en de overheid in zal moeten grijpen wanneer er een overname dreigt.

Of de wet er ook daadwerkelijk komt, is nog even afwachten. Klaver kan op steun rekenen van de PvdA, SP en PVV. De coalitiepartijen D66, CDA en VVD willen eerst de tekst lezen, voordat zij beslissen of zij de wet steunen of niet.

 

Door: Lisanne Gijben
Foto: Flickr 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *