Deze week in de Wereldspelers Spotlight: Stefan Löfven – Premier van Zweden

Naam: Stefan Löfven

Premier van: Zweden

Leeftijd: 62 jaar

Aan de macht sinds: 3 oktober 2014

Zijn politiek:

Stefan Löfven werkte als lasser van 1978 tot 1995, hierna werd hij ombudsman bij de Zweedse metaalwerkers vakbond, wat later de IF Metall werd. Hij was voorzitter van IF Metall van 2006 tot 2012. In 2012 werd hij gekozen als de leider van de Zweedse sociaaldemocratische partij. Sinds 2014 is hij de premier van Zweden.

Löfven groeide op in een pleeggezin en hij heeft geen vervolgopleiding afgerond. Hij besloot het leger in te gaan, waarna hij in 1978 lasser werd. Sinds 1980 is hij actief voor de vakbond. Sinds zijn dertiende is hij lid van de sociaaldemocratische partij. In september 2014 waren de nationale parlementaire verkiezingen, waar de partij 31% van de stemmen behaalde. De sociaaldemocratische partij vormt nu een minderheidskabinet met de Groene Partij.

Löfven heeft drie crisissen moeten doorstaan in zijn tijd als premier. De eerste was gelijk in 2014, doordat de regering een minderheid heeft in de Kamer was het lastig om de begroting goedgekeurd te krijgen door de andere partijen. Löfven kondigde zelfs nieuwe verkiezingen aan, toen duidelijk werd dat het niet zou gaan lukken. Uiteindelijk konden ze nieuwe verkiezingen afwenden, doordat verschillende partijen toch om tafel gingen om een oplossing te vinden.

In 2015 volgde de vluchtelingencrisis in Europa, wat als gevolg had dat er grote nieuwe wetsvoorstellen werden aangenomen betreft het migratiebeleid. Uiteindelijk voerde Zweden tijdelijk weer grenscontroles in. Als derde crisis werd in 2017 bijna het hele kabinet naar huis gestuurd, doordat drie kabinetsleden op de hoogte waren van een groot data-lek maar dit niet hadden gemeld. Löfven besloot twee van de drie kabinetsleden te ontslaan om te voorkomen dat het hele kabinet naar huis moest.

De verkiezingen van 2018 zijn in september en beloven erg spannend te worden. De Zweden-Democraten, die horen bij de politieke familie van de AfD (Duitsland) en de Vijfsterrenbeweging (Italië), lijken voorop te gaan in de peilingen. Daarnaast lijkt het erop dat de partij van Löfven zetels in moet gaan leveren. Het duurt nog even, de campagne is nog amper begonnen, maar we houden het in de gaten.

 

Door: Lisanne Gijben
Foto: Wikimedia Commons 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *