Deze week in de Wereldspelers Spotlight: Mauricio Macri – President van Argentinië

Naam: Mauricio Macri

President van: Argentinië

Leeftijd: 59 jaar

Aan de macht sinds: 10 december 2015

Zijn politiek:
Mauricio Macri is afgestuurd in civiele techniek. Hij werkte lange tijd bij verschillende bedrijven, totdat hij in 1995 directeur werd van Boca Juniors, één van de populairste voetbalclubs uit Argentinië. Hij bleef daar werken tot 2007. Ondertussen begon Macri te werken aan zijn politieke carrière.

In 2003 stichtte hij centrumrechtse partij Commitment to Change. De partij sloot zich in 2005 aan bij de partijcoalitie Republican Proposal. In 2007 deed Macri voor de tweede keer mee in de race om het burgemeesterschap van Buenos Airos, en deze keer won hij. Hij werd in 2011 herkozen. Als burgemeester van Buenos Airos heeft hij voornamelijk gewerkt aan het openbaar vervoer in de stad en het promoten van fietsen en fietspaden, om de stad minder vol met auto’s te maken.

In 2015 stelde Macri zich kandidaat voor het presidentschap. Hij moest het opnemen tegen de Kirchnerist Daniel Scioli. Kirchnerisme is een links-populistische stroming in Argentinië. Néstor Kichner, waarnaar de stroming vernoemd is, was van 2003 tot 2007 president. In 2007 werd zijn vrouw, Cristina Fernández de Kirchner, gekozen als president. Macri won in 2015 nipt van de grote favoriet Scioli. Zijn inauguratie vond plaats op 10 december 2015.

Macri grootste uitdagingen zijn de economische problemen in Argentinië. Zijn eerste beleid was ook om de inflatie en devaluatie van de peso aan te pakken. Dit heeft hij gedaan door valuta-controles te laten afnemen en export-quota’s en tarieven op maïs en tarwe af te schaffen. Hoewel de economie niet verbeterde zoals gehoopt, gaat het wel beter dan toen hij zijn termijn begon in 2015.

In tegenstelling tot het Kirchnerisme probeert Macri goede relaties aan te gaan met Amerika en de Europese Unie. De links-populistische stroming zette zich juist af hiertegen, omdat de stroming voor een sterk economisch Zuid-Amerika is. Macri heeft zich uitgesproken tegen de president van Venezuela, wat een voorbeeld is van de verandering in de anti-Amerikaanse en populistische houding van Argentinië.

 

Door: Lisanne Gijben
Foto: Wikimedia Commons 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *