Deze week in de Wereldspelers Spotlight: Luis Guillermo Solís – President van Costa Rica

Naam: Luis Guillermo Solís

President van: Costa Rica

Leeftijd: 59 jaar

Aan de macht sinds: 8 mei 2014

Zijn politiek:
Luis Guillermo Solís verliet de partij Partido Libereción Nacional  (PLN) in 2005 na het bekritiseren van de ‘onregelmatigheden’ van de interne verkiezingen. Hij stapte over naar de rivaliserende partij Partido Acción Ciudadana (Citizen Action Party) – een centrum-linkse partij waarin hij 31% van de stemmen kreeg in de eerste selectieronde waar 13 kandidaten aan meededen.

Solís is geboren in San José en heeft Afro-Caribische én Chinese roots. Hij heeft Geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Costa Rica en behaalde verolgens een Master’s titel in Latin American Studies aan de Tulane University in New Orleans, voordat hij zijn politieke carrière startte. Van 1986 tot 1990 was hij werkzaam als ambtenaar op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en speelde hij een rol in het tot stand brengen van het Central American peace plan. Daarnaast was hij deel van de Costa Ricaanse delegatie in de VN en andere internationale organisaties.
Tijdens zijn campagne beloofde Solís een einde te maken aan corruptie, te investeren in de infrastructuur, gezondheidszorg en sociale zekerheid. Ook beloofde hij Costa Rica milieuvriendelijk te houden. Solís won de verkiezingen in 2014 met 30,95% van de stemmen.

In 2017 kwam de president in opspraak vanwege “Cementazo” – een corruptieschandaal met betrekking tot Chinese cementimport. Tot op heden ontkent Solís elke betrokkenheid.

 

Door: Sarah Setrowidjojo
Foto: Wikimedia Commons 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *