Wereldspelers Spotlight: Raimonds Vējonis – President van Letland

Naam: Raimonds Vējonis

President van: Letland

Leeftijd: 51 jaar

Aan de macht sinds: 8 juli 2015

Politiek:
Letland heeft een parlementaire democratie met de president als staatshoofd. De Letse regering wordt gevormd door een coalitie. De regeringsleider is sinds februari 2016 premier Māris Kučinskis. De president wordt elke vier jaar gekozen door het parlement (ook wel Saeima genoemd).

Vējonis werkte als bioloog aan de Universiteit van Letland in 1989 en gaf tegelijkertijd les in het kleine stadje Madona. Daarnaast studeerde hij environmental engineering in Estland en Finland. In 2006 werd Vējonis verkozen tot het parlement voor de Greens & Farmers Alliance, waartoe zijn partij Letse Groene Partij behoorde. Hij zet zich in voor het groen in Letland, tot hij in 2011 zijn reguliere taken als parlementslid weer oppakt als lid van  commissies met betrekking tot buitenlandse zaken en nationale veiligheid.

In 2014 werd Vējonis aangesteld als Minister van Defensie. Hij nam een sterke houding aan tegen Russische invloeden en noemde de NAVO-troepen in Letland “occupiers”. Nationale veiligheid is één van zijn prioriteiten, evenals het promoten van sociale stabiliteit. Dit laatste wil hij bereiken door goede socio-economische omstandigheden te creëren en door ondernemerschap, groei en sociale zekerheid te stimuleren.

Vējonis is de eerste “groene” president in Europa, die – naast het bovengenoemde – vooral oog heeft voor milieubescherming en klimaatverandering.

 

Door: Sarah Setrowidjojo
Foto: Wikimedia Commons 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *