Strijd tegen de sigaret

Wikimedia

Dat roken dodelijk is, mag ondertussen wel duidelijk zijn. Toch blijft het een eigen keus, wanneer iemand een sigaretje opsteekt. Advocate Bénédicte Ficq neemt hier geen genoegen mee: in 2016 deed zij aangifte tegen de tabaksindustrie, met het doel om deze hele industrie voor de rechter te kunnen slepen. De aangifte is ondertussen uitgesteld, vanwege de complexiteit van de zaak. Wat zijn Ficqs intenties? En wat is haar positie in deze zaak?

Je behoort geen dodelijke producten te mogen kopen in een supermarkt

Ficq is een uitgesproken figuur. Ze is zo fel gekant tegen de tabaksindustrie, dat ze een strafzaak wil beginnen. Ficq stelt in een interview met De Wereld Draait Door ‘dat mensen bewust verslaafd worden gemaakt aan een zeer dodelijk product’ en dat hierbij criminele intenties een rol spelen. ‘Je behoort geen dodelijke producten te mogen kopen in een supermarkt.’ Daarom neemt ze geen genoegen met een andere samenstelling van sigaretten; ze wil kortweg dat de nicotine, en dus het verslavingseffect, wordt verwijderd. Dat Ficq aast op een strafzaak, heeft ook een belangrijke reden. De civiele rechtszaken met betrekking tot de tabaksindustrie eindigen vaak met een grote afkoopsom, om de aanklagers tevreden te stellen. Ficq is hier fel tegen en noemt dit het ‘afkopen van verantwoordelijkheid.’

Het lijkt onmogelijk: één persoon die een miljardenindustrie voor de rechter wil slepen. Toch krijgt Ficq zoveel bijval, dat haar positie steeds groter lijkt te worden. Verschillende medische centra, huisartsen, de verslavingszorg en tandartsen hebben zich bijvoorbeeld geschaard achter de aangifte van Ficq. Daarnaast zegt Ficq in hetzelfde interview met De Wereld Draait Door contact te hebben met alle Europese landen, die volgens haar snel zullen volgen. Ze wachten eerst af hoe deze zaak in Nederland zal verlopen. Zo lijkt een onmogelijke zaak toch dichter in het vizier dan verwacht.

 

Door: Mathijs Hengeveld
Foto: © Wikimedia Commons

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *