Na vier maanden is het einde in zicht

Drie dagen geleden leek het alsof de onderhandelingen tussen de CDU/CSU en SDP nog lang zouden duren, maar vandaag werd bekend dat er een akkoord is bereikt. De verkiezingen zijn ondertussen al vier maanden geleden; de langste onderhandelingstijd sinds de oorlog.

Duitse media melden dat de ministersposten verdeeld zijn als volgt: de christendemocraten (CDU/CSU) krijgen Binnenlandse Zaken, Defensie en Economische Zaken en de sociaaldemocraten (SDP) krijgen Buitenlandse Zaken, Financiën en Sociale Zaken. Volgens verschillende Duitse media wordt SDP-leider Martin Schulz de minister van Buitenlandse Zaken, wat zeer opmerkelijk is, omdat hij na de verkiezingen een kabinet met Merkel had uitgesloten. Naast de verschillende ministerposten, hebben de partijen ook overeenstemming bereikt over een aantal knelpunten, zoals de hervorming van het ziekenfonds en de beperking van het aantal flexwerkers.

Het is nog de vraag of dit regeerakkoord definitief wordt, want de SDP-leden gaan erover stemmen. De zogeheten ‘jong socialisten’ binnen de SDP hebben de afgelopen maanden flink campagne gevoerd tegen een coalitie met de christendemocraten. Hierdoor heeft de SDP veel nieuwe leden erbij gekregen, die graag de coalitie tegen willen houden. Het wordt dus nog spannend of de onderhandelingen nu ook echt hun einde naderen.

 

Door: Lisanne Gijben
Foto: Wikimedia Commons 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *