Deze week in de Wereldspelers Spotlight: Idriss Déby – president van Tsjaad

© Wikimedia Commons

Naam: Idriss Déby
President van: Tsjaad
Leeftijd: 65 jaar
Aan de macht sinds: 2 december 1990

Zijn politiek:
Idriss Déby ging in de jaren ‘70 bij het leger, waarna hij in 1976 vertrok naar Frankrijk om militaire training te krijgen. Twee jaar later keerde hij terug naar Tsjaad, het land verkeerde op dat moment in conflict. Déby steunde Hissène Habré, die het hoofd was van één van de rebellengroepen, en Habré kwam in 1982 aan de macht en werd president. Déby werd benoemd tot opperbevelhebber van het leger en in 1986 werd hij de hoogste militaire adviseur van Habré.

In hetzelfde jaar ontstonden er problemen tussen Habré en Déby. Habré was bang dat Déby, samen met een minister en de opperbevelhebber van het leger, een coup wilden plegen. Déby vluchtte naar Libië, waar hij ontvangen werd door Muammar Gaddafi. In 1989 vormde Déby de ‘Patriotic Salvation Movement’, gesteund door Libië en Sudan. Vanaf dat moment voerde hij aanvallen uit op Habré, die eind 1990 Tsjaad ontvluchtte. Op 2 december 1990 bereikte de troepen van Déby de hoofdstad van Tsjaad, waar hij de macht overnam.

In de jaren die volgde was er veel opstand tegen Déby en vonden er meerdere mislukte coups plaats. Hij stichtte een tijdelijke regering in 1993, en in 1996 werd er een nieuwe grondwet goedgekeurd. Datzelfde jaar werd Déby gekozen als president en in 2001 werd hij herkozen. In 2005 zorgde een succesvol referendum ervoor dat de maximale presidentstermijnen afschaft werden, waardoor Déby in 2006 opnieuw kon worden herkozen. Deze verkiezingen werden geboycot door de oppositie. Déby is herkozen in 2011 en in 2016.

Tsjaad heeft een zeer strategische positie in West-Afrika, en Déby maakt gebruikt van deze positie door een strategische en bemiddelende rol te spelen in verschillende regionale crisissen, waaronder de strijd tegen Boko Haram. Hij wordt er vaak van beschuldigd te veel geld te besteden aan militaire doeleinden, in plaats van aan voedselhulp, infrastructuur en onderwijs.

Sinds het begin van deze eeuw is Tsjaad bezig met het uitbreiden van de olie-industrie, wat Tsjaads belangrijkste vorm van inkomsten is geworden. Echter heeft het dalen van de olieprijzen gezorgd voor een economische crisis in het land. Daarnaast heeft de olie-industrie gezorgd voor meer corruptie in het land. In 2006 is Tsjaad benoemd tot het meest corrupte land ter wereld door Forbes Magazine. Déby heeft geprobeerd dit imago en de toestanden in het land aan te vechten, maar dit is onsuccesvol geweest. Bovendien hebben alle presidentiele verkiezingen in het teken gestaan van grootschalige corruptie en fraude.

 

Door: Lisanne Gijben
Foto: © Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *