Politie-inval bij Portugese minister van Financiën

© Creative Commons

Afgelopen vrijdag 26 januari heeft de politie in Lissabon een inval gedaan bij het Portugees ministerie van Financiën. Deze inval was in verband met een onderzoek naar het verlenen van belastingvoordelen. De persoon van interesse voor dit onderzoek is de recent benoemde voorzitter van de Eurogroep Mario Centeno.

Mario Centeno

Op 13 januari dit jaar werd Centeno benoemd tot voorzitter van de Eurogroep. Bijzonder hierbij is dat hij relatief nieuw is binnen de politiek. Hij werd namelijk in 2015 minister van Financiën in Portugal. Hiervoor was hij actief als bankier en heeft hij gestudeerd aan de Amerikaanse universiteit Harvard, waarbij hij zich vooral richtte op de arbeidsmarkt. Voor zijn functie als minister van Financiën, was hij niet eerder politiek betrokken. Dit maakte het lastiger om te bapalen of Centeno eerder links of rechts georiënteerd was. Daarnaast beschreef hij zichzelf als onafhankelijk, al is hij nu wel werkzaam voor een links-georiënteerde regering. Verder profileert hij zich naar eigen zeggen niet als een liberaal, maar wordt wel beschreven als iemand die gelooft in de werking van het kapitalisme.

Toen hij in 2015 benoemd werd als minister van Financiën kreeg hij de lastige opdracht om de wensen van zijn eigen (linkse) regering en de EU te balanceren. Dit is uiteindelijk goed gelukt. Zo heeft hij het begrotingstekort in een jaar teruggedrongen van 4,4 naar 2,1 procent, onder het door de EU opgelegde maximum van 3 procent. Daarnaast heeft hij de werkloosheid ook in een hoge snelheid teruggebracht tot 8,5 procent in het laatste deel van 2017. Hierdoor is in eigen land zijn populariteit toegenomen en is hij een succesverhaal geworden.

Het onderzoek

Volgens verschillende media zou het onderzoek gaan om een voordelige belastingafspraak voor een ontroerend goed bedrijf behorend tot de familie van de president van de voetbalclub Benfica, Luís Filipe Vieira. Het bedrijf wordt geleid door de zoons van Vieira en hij zou bij Centeno om een voordeel hebben gevraagd. Centeno, die een groot fan is van Benfica, zou hiervoor twee kaartjes tot de presidentiele loge hebben gevraagd. Echter het ministerie van Financiën heeft aangegeven dat de gemeentes over de belastingen voor ontroerend goed gaan en niet het ministerie. Daarnaast heeft het verduidelijkt dat tickets tot de presidentiele loge niet te koop zijn en dat deze alleen worden toegewezen. Centeno zou ze hebben ontvangen uit veiligheidsoverwegingen. Momenteel is Centeno echter geen verdachte in het onderzoek en heeft de politie alleen informatie verzameld omtrent de zaak. Afgelopen zondag heeft de premier van Portugal dan ook aangeven dat er geen probleem is voor het aanblijven van Centeno. Daarnaast heeft het ministerie aangeven openlijk mee te werken met het onderzoek en alle informatie die wordt gevraagd beschikbaar te stellen.

Consequenties

Op dit moment lijken er geen directe gevolgen te zijn voor Centeno. De situatie kan echter veranderen als hij een verdachte wordt in het onderzoek. Het is namelijk nog onduidelijk of hij dan de steun van de premier en zijn partij zal behouden. Al wijzen de uitspraken van de premier er wel op, hij heeft namelijk zijn vertrouwen in Centeno publiekelijk uitgesproken. Misschien wel belangrijker zijn de geruchten dat Centeno bereid zou zijn af te treden, mocht hij een verdachte worden. Al zou een bron dicht bij Centeno weer hebben aangegeven dat dit onjuist is. Het ministerie daarnaast heeft echter nog geen commentaar geleverd vanwege geheimhoudingsplicht. Mochten de geruchten waar zijn en wordt Centeno een verdachte, dan zal dit dus leiden tot zijn opstappen en opvolgend het verlies van het voorzitterschap van de Eurogroep. Dit komt doordat de voorzitter alleen een zittende minister van Financiën van een EU land mag zijn. Dit zal natuurlijk dan weer leiden tot een strijd voor het voorzitterschap van de Eurogroep. Zo ver is het echter nog niet want het onderzoek is nog in een vroeg stadium en kan nog alle kanten op. Het blijft echter wel een bijzondere situatie die naarmate de aandacht toeneemt en blijft aanhouden niet positief zal zijn voor de populariteit van Centeno.

 

Door: Jorin Wassenaar
Foto: Creative Commons

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *