Olympische Winterspelen: de kwestie Noord-Korea

Over een maand is het zover: de Olympische Winterspelen van 2018! Voor studenten betekent dat: tussen het leren door een wedstrijdje skiën meepakken of tijdens hoorcolleges Sjinkie Knecht aanmoedigen op de shorttrack. De kans dat Knecht tegen een Noord-Koreaan zal moeten schaatsen, is aanwezig. Er is een kans dat Noord-Korea dit jaar voor het eerst sinds 2010 weer meedoet aan de Olympische Winterspelen. Kleine kanttekening: de Spelen worden gehouden in Pyonyang, Zuid-Korea. Zoals je weet, is de band tussen Noord- en Zuid-Korea op z’n minst instabiel te noemen. Kan een deelname van Noord-Korea vlekkeloos verlopen?

Dat Noord-Korea meedoet aan de Spelen, lijkt bijna een feit. Er zit echter nog een aantal haken en ogen aan. Het land is te laat met inschrijven. Omdat het de ‘intekentermijn’ niet heeft gehaald, is het nu aan het Internationaal Olympisch Comité om te besluiten of Noord-Korea alsnog mee mag doen aan de Spelen. Als het Comité instemt, zou dit tenminste symbolisch een belangrijke gebeurtenis zijn. Sinds afgelopen week zijn Noord- en Zuid-Korea in gesprek met elkaar over de eventuele deelname van Noord-Korea aan de Spelen. Maandag 15 januari is er al besloten dat een Noord-Koreaans orkest van 140 man tijdens de Spelen een concert zal geven. Een ander plan, dat overigens niet bevestigd is, is om een gezamenlijk Koreaans ijshockey team samen te stellen, met speelsters uit zowel Noord- als Zuid-Korea. Ook zijn er geruchten over een gezamenlijke openingsceremonie. Verder zijn er plannen om de (in Noord-Korea) immens populaire Moranbong Band naar de Spelen te sturen voor een optreden. Er wordt gezegd dat het doel hiervan is om via de popmuziek positieve propaganda voor Noord-Korea uit te zenden naar de wereld. Toch staat de band ook bekend om het verheerlijken van Kim Jong Un tijdens hun optredens. Is dit wel een goed idee tijdens de Spelen, die nota bene in Zuid-Korea worden gehouden?

Als het doel van de Moranbong Band is om positieve propaganda van Noord-Korea uit te zenden, is dit niet de eerste poging van het land. Zo zou Kim Jong Un van plan zijn middels een groot, luxe strand wereldwijd toeristen naar zijn land te lokken. Misschien klinkt het allemaal optimistischer dan het daadwerkelijk is, maar het feit dat Noord- en Zuid-Korea voor het eerst sinds eind 2015 met elkaar in gesprek zijn gegaan is op z’n minst een kleine stap vooruit te noemen. Op dit moment zitten we midden in de gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea. Weinig is zeker, maar dat de Olympische Winterspelen van 2018 een politiek tintje krijgen staat in ieder geval vast.

 

Door: Mathijs Hengeveld
Foto: Pixabay 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *