Een nieuwe wet voor donorregistratie

Gisteren heeft de Eerste Kamer overlegd over een initiatiefwet van D66 Kamerlid Pia Dijkstra. Het gaat hierbij om een aanpassing van de registratie van donoren. Momenteel word je alleen als donor geregistreerd als je hiervoor toestemming verleent. Als dit niet is gebeurd, kan na het overlijden alsnog aan de nabestaanden toestemming worden gevraagd voor orgaandonatie. De nieuwe wet zorgt ervoor dat iedereen die niet actief weigert orgaandonor te worden, geregistreerd wordt als iemand die geen bezwaar heeft. Hierdoor wordt men wel orgaandonor. Echter kunnen nabestaanden dit nog steeds tegenhouden, want (evenals nu het geval is) behouden nabestaanden  het laatste woord. Alleen als iemand staat geregistreerd als niet-donor, hebben nabestaanden geen inbreng meer.

Deze wet is opgezet met als doel het verhogen van het aantal orgaandonoren in Nederland. Een actieve donorregistratie, wat de nieuwe wet zal inhouden, zal daar volgens voorstanders voor zorgen. Hierbij wordt er vaak naar omliggende landen gekeken waar dit al actief is en over het algemeen hebben deze landen een hoger aantal donoren. Zo is in Wales na het invoeren van een vergelijkbare wet het aantal donoren gestegen van ongeveer 50 procent naar 65 procent. Tegenstanders trekken dit in twijfel door aan te geven dat nabestaanden nog wel het laatste woord behouden en er hierdoor in de praktijk nauwelijks iets verandert. Voorstanders wijzen er ook op dat deze vorm van registratie ook voor meer bewustzijn zal zorgen, wat weer bijdraagt aan het aantal actieve donoren. Tegenstanders vinden daarentegen het ook weer van belang om te kijken of de overheid niet de vrijheid van burgers wegneemt door een keuze vóór hen te nemen. Een argument dat wordt aangedragen is bijvoorbeeld dat men de vrijheid moet hebben om niet te hoeven kiezen.

Ondanks dat er is gediscussieerd bleek dit uiteindelijk toch niet genoeg te zijn. Er is namelijk besloten om volgende week dinsdag verder te gaan omdat veel Kamerleden toch nog vragen hebben over de nieuwe wet. De stemming die origineel volgende week zou plaatsvinden is daardoor ook een week verschoven naar 14 februari. Er is al aangekondigd dat het een hoofdelijke stemming zal worden. Dit omdat er een grote verdeeldheid heerst over het onderwerp – ook binnen de partijen zelf. Deze hebben aangegeven dat Kamerleden niet het standpunt van de partij hoeven te volgen en dus individueel  stemmen over de wet. Momenteel is het nog onduidelijk welke kant de stemming op zal gaan door deze verdeling van meningen. Het wordt dus erg spannend 14 februari. Het is al tijden een moeilijk onderwerp want ook toen de wet in 2016 door de Tweede Kamer kwam, gebeurde dit maar met een minimale meerderheid.

 

Door: Jorin Wassenaar
Foto: The Blue Diamond Gallery 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *