Deze week in de Wereldspelers Spotlight: Raúl Castro – president van Cuba

© Wikimedia Commons

Naam: Raúl Castro

President van: Cuba

Leeftijd: 86 jaar

Aan de macht sinds: 24 februari 2008

Zijn politiek: Raúl Castro was van 1959 tot 2008 de opperbevelhebber van het leger. Toen zijn broer en voorganger Fidel Castro ziek werd, werd besloten de macht over te dragen naar hem. Raúl Castro heeft al laten weten dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt in 2018. Hij treedt officieel af op 19 april 2018.

Tijdens zijn schooltijd was Raúl Castro al geïnteresseerd in en bezig met de socialistische beweging op Cuba. Hij sloot zich aan bij de Socialistische jeugdbeweging tijdens zijn studententijd. Hij was actief betrokken bij de revolutie in Cuba, samen met zijn broer. Zijn broer Fidel was uiteindelijk verantwoordelijk voor het creëren van de communistische staat Cuba.

Toen het bekend werd dat Raúl het overnam van Fidel, dachten en hoopten velen dat hij pragmatischer zou zijn dan zijn broer. Veel Cubanen hoopten dat hij markthervormingen zou doorvoeren. Er werd gespeculeerd dat hij het Chinese economische systeem ook een goed idee vond voor Cuba. In 2009 en 2011 heeft Raúl een aantal economische hervormingen doorgevoerd, maar niet iets drastisch. Wat wel opvallend is, is zijn ontmoeting met president Barack Obama in 2013. Na deze ontmoeting hebben zowel Raúl als Barack Obama aangekondigd om de relatie tussen beide landen proberen te normaliseren. In juli 2015 werden de diplomatieke banden weer officieel, nadat in beide landen de ambassades opengingen. Raúl heeft zich uitgesproken tegen de plannen van Trump om een muur te bouwen tussen Mexico en de VS.

 

 

Door: Lisanne Gijben
Foto: © Wikimedia Commons

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *