Deze week in de Wereldspelers Spotlight: Abdel Fatah al-Sisi – president van Egypte

© Wikimedia Commons

Naam: Abdul Fatah Saeed Hussein Khalil al-Sisi

President van: Egypte

Leeftijd: 63 jaar

Aan de macht sinds: 8 juni 2014

Zijn politiek: Na het aftreden van de voormalige president Hosni Mubarak en de val van diens opvolger Mohamed Morsi, werd Sisi naar voren geroepen als de zesde president van Egypte. Onder Morsi werd hij benoemd tot minister van Defensie, opperbevelhebber van het Egyptische leger en voorzitter van de Opperste Raad van de Strijdkrachten. Om aan de presidentsverkiezingen van 2014 mee te doen, legde hij zijn militaire functies neer. Sisi behaalde maar liefst 98% van de stemmen.

Opmerkelijk was dat Sisi tijdens de verkiezingen er geen duidelijke programmapunten op nahield. Zijn populariteit is voor een groot deel te verklaren door zijn verzet tegen de Moslimbroederschap.Daarnaast werd hij vanwege zijn militaire achtergrond neergezet als een sterke leider, precies wat Egypte nodig had na de revolutie en politieke instabiliteit. Inmiddels zijn we vier jaar verder en het lijkt erop dat het op politiek vlak een stuk beter gaat. Zo is Sisi de eerste Egyptische president die tijdens Kerst een mis bijwoonde. Ook hield hij een toespraak. Echter zijn er ook genoeg mensenrechtenorganisaties die aan de bel trekken. Zo zou Sisi met een ijzeren vuist regeren en Egypte gevormd hebben tot een echte politiestaat, waarin weinig ruimte is voor weerstand en geweld tegen de eigen bevolking onderdeel is geworden van het dagelijks leven.

 

Door: Chaima El Morabet
Foto: © Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *