De Nederlandse ‘versus’ de buitenlandse student

Heb jij ondertussen Engelse vrienden gemaakt op de universiteit? De kans is groot, gezien het grote en steeds toenemende aantal Engelse opleidingen op de Nederlandse universiteiten. Misschien zelfs teveel? De Kamer en onze onderwijsminister uiten kritiek op de ‘verengelsing’ van ons onderwijs.

Vanuit de Kamer is er eerder deze week commentaar gegeven op het groeiende aantal Engelstalige opleidingen op onze universiteiten. Het sluit aan op de punten die in het regeringsakkoord staan over onderwijs in Engels. Het moet niet onnodig zijn, maar echt een toegevoegde waarde hebben. Daarnaast moet de kwaliteit van het gegeven Engels op niveau zijn en moeten er voldoende Nederlandse alternatieven beschikbaar zijn.

Nederlandse studenten hebben geen voorrang op buitenlandse studenten als het gaat om studiekeuze.

 

Veel studenten zien Engelstalig onderwijs zitten, anderen hebben het liever in het Nederlands. Het grote voordeel van Engelstalige studies is dat de kans op een internationale carrière wordt vergroot. Daarnaast is het voor de universiteit zelf voordelig, omdat het hierdoor veel studenten uit het buitenland trekt. Wist je dat een universiteit heel veel geld vangt voor studenten die niet uit Europa komen? Dit is precies waar minister Van Engelshoven haar vraagtekens zet. Het Engels moet volgens haar niet gebruikt worden als instrument in een concurrentiestrijd om studenten. Nederlandse studenten hebben geen voorrang op buitenlandse studenten als het gaat om studiekeuze. Wanneer je je dus inschrijft voor een Engelstalige studie, maak je evenveel kans om ingeloot te worden als een student uit het buitenland. En vooral bij een studie als psychologie komt het vaak voor dat veel Nederlanders afvallen bij zo’n loting.

Kortom: Engelstalige studies hebben veel voordelen, maar moeten vooral dienen als toegevoegde waarde voor het onderwijssysteem. Maar met het geld dat de universiteit verdient met buitenlandse studenten in gedachten, moeten we blijven opletten dat kwantiteit niet boven kwaliteit gaat.

 

Door: Mathijs Hengeveld
Foto: Flickr 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *