1 jaar Trump: De overheid gaat dicht

Afgelopen zaterdag waren er twee bijzondere gebeurtenissen binnen de Amerikaanse overheid. De ene is het einde van Trump zijn eerste jaar als president, echter, valt deze afsluiting wel samen met de andere gebeurtenis: een “shutdown” van de Amerikaanse federale overheid. Dit betekent dat de federale overheid van de Verenigde Staten, met uitzondering van essentiële diensten, haar deuren sluit. Deze situatie is ontstaan doordat de Senaat niet in staat is geweest om de begroting voor de deadline van middernacht, 6.00 uur Nederlandse tijd afgelopen zaterdag, goed te keuren.

Betekenis van de “government shutdown”
Een shutdown voor de overheid van de Verenigde Staten betekent dat alle door de federale overheid gefinancierde instanties haar deuren sluiten en de werknemers naar huis sturen. Deze ontstaat dus als er niet op tijd een begroting is, aangezien deze de financiering van de federale overheid uiteenzet. Niet alle instanties sluiten, organisaties die van essentieel belang worden geacht verwachten dat haar werknemers nog wel op het werk verschijnen. Deze krijgen niet doorbetaald, dat gebeurt pas als de shutdown is afgelopen. Op dit moment wordt er wel weer met terugwerkende kracht uitbetaald aan alle werknemers die actief waren tijdens de periode van de shutdown. In de regel betekent dit dat organisaties als musea, nationale parken, onderwijs diensten en huisvesting sluiten, terwijl het leger, veiligheidsdiensten, luchtverkeersleiding en medische diensten wel actief blijven. Naarmate de duur van een shutdown toeneemt komt ook het functioneren van deze diensten in gevaar. Ook het kantoor van de speciale aanklager is vrijgesteld van de shutdown en blijft dus actief. Instanties gefinancierd door de lokale staten blijven daarnaast ook open doordat de begroting van staten losstaat van de begroting van de federale overheid. Naast het sluiten van overheidsinstanties veroorzaakt de shutdown ook financiële schade, door een gebrek aan inkomsten uit toerisme en het minder uitgeven van ambtenaren. Momenteel wordt de schade op ongeveer een miljard dollar per dag geschat.

Eerdere shutdowns
Dit is echter niet de eerste shutdown, zo hebben Obama, Clinton en Bush senior ook te maken gehad met een shutdown. Bij Obama, en dus de laatste shutdown, was dit in 2013 en duurde deze van 1 oktober tot 17 oktober. Deze was ontstaan doordat de Republikeinen, die een meerderheid hadden, de begroting blokkeerden, omdat zij de invoering van Obama’s zorgwet wilden uitstellen. Hier gingen de Democraten niet mee akkoord. Daarvoor was er tijdens de regeerperiode van Clinton een shutdown tussen 1 en 14 november 1995 en 16 december 1995 en 6 januari 1996. Deze worden als één shutdown gezien, doordat de eerste was opgelost door een tijdelijke begroting. Het probleem dat destijds speelde waren de plannen van de Republikeinen, die een meerderheid hadden in het Congres, met betrekking tot Medicare, onderwijs, milieu en public health. Clinton wilde namelijk niet akkoord gaan met deze plannen en gebruikte een veto om de begroting tegen te houden. Als laatst was er ook nog de shutdown toen Bush senior president was. Deze vond plaats tijdens een weekend en had daardoor minder impact. De shutdown was ontstaan door onenigheid binnen de Republiekeinen, waardoor een deel niet akkoord ging. Er is echter wel een groot onderscheid met eerdere shutdowns wat de huidige bijzonder maakt. Er is momenteel een Republikeinse president en de Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, al is deze meerderheid wel klein. Dat maakt deze shutdown dan ook de eerste waarbij de regerende partij overal een meerderheid heeft maar toch niet in staat is om de begroting rond te krijgen.

De problemen op dit moment
De begroting zou dus afgelopen zaterdag om 6.00 uur Nederlandse tijd moeten zijn goedgekeurd door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden om een shutdown te voorkomen. Het Huis is akkoord gegaan met de begroting echter bij de Senaat ging het mis. De Republikeinen hebben daar momenteel 51 van de 100 zetels. Voor de goedkeuring van een begroting is 60 procent van de stemmen, de steun van 60 senatoren dus, nodig. Dit betekent dus dat er minstens 9 democratische senatoren ook akkoord moeten gaan. Bij de stemming stemde er uiteindelijk 50 senatoren voor en 49 tegen, 1 heeft zich dus van het stemmen onthouden. Meteen na het mislukken van de goedkeuring van de begroting gaven de Democraten en Republikeinen elkaar de schuld. Momenteel is er dus een een enorme splitsing tussen beide partijen.

Echter zijn de problemen niet alleen aan deze splitsing te wijden. Dit komt doordat binnen de Republikeinse partij er ook onenigheid heerst. Zo heeft senator Lindsey Graham de schuld van de shutdown juist bij een adviseur van Trump gelegd. Deze adviseur staat namelijk bekend om zijn anti-immigratie standpunten en het immigratiebeleid van Trump is momenteel het centrum van de problemen. Trump heeft namelijk eerder al het overheidsprogramma DACA afgeschaft. Dit programma gaf de kinderen van illegale immigranten, beter bekend onder de naam “Dreamers”, een manier om permanent legaal in de VS te blijven. De Democraten willen pas akkoord gaan met een begroting op het moment dat er voor deze groep een permanente oplossing is gevonden. Hierin staan zij niet alleen, zowel een meerderheid van de bevolking als een deel van de Republikeinse senatoren zijn voor een oplossing met permanent verblijf. Daarnaast heeft ook Trump eerder aangegeven voor deze groep een oplossing te willen vinden. Het is zelfs zo dat er momenten zijn geweest waarop Trump richting de Democraten leek te bewegen. Zo was er een moment tijdens de live uitgezonden onderhandelingen tussen Republikeinen en Democraten dat Trump akkoord ging met de laatste voordat hij werd gecorrigeerd door een Republikein naast hem. Daarbij was er naar verluid een bericht dat Trump zou toegeven aan de wensen van Democraten, maar dit bericht werd later gecorrigeerd door stafchef John Kelly. Het is een teken van de chaotische toestand binnen de regering Trump. Daarnaast heeft Trump het proces niet bevorderd toen hij de plannen van Republikeinen voor de financiering van een populaire verzekering voor kinderen afkeurde. Het lijkt dus een chaotische toestand te zijn binnen de Amerikaanse overheid. Welke niet wordt geholpen door de handelingen van Trump. Zo lijkt Trump te proberen alle onderdelen van de Republikeinse partij te vriend te houden. Hierdoor ontstaat er een begroting waarmee geen van de Democraten bereid zijn akkoord te gaan. Terwijl deze op dit moment cruciaal zijn voor de goedkeuring van de begroting door de onenigheid binnen de republikeinse partij en tussen de partij en de regering Trump.

Hoe verder
Op zaterdag gaf de voorzitter van de Republikeinse senatoren aan dat er voor maandag een akkoord zou zijn bereikt. Dit is echter niet gebeurd en vandaag wordt er rond 12.00 uur Amerikaanse tijd gestemd over een tijdelijke begroting. Dit betekent niet dat de problemen die de shutdown veroorzaken zijn opgelost. Deze oplossing werd namelijk ook gekozen ten tijde van president Clinton en hier kwam er uiteindelijk een tweede shutdown. De Republikeinen moeten dus momenteel een begroting maken waarmee hun eigen partij (geplaagd door onenigheid), de regering Trump (last hebbend van chaotische toestanden en tegenwerkende Democraten) akkoord zal gaan. Een grote opgave waarbij het maar de vraag is of zij in staat zijn om ook nog aan de wens te voldoen om dit een oplossing te laten zijn voor een langere periode.

 

Door: Jorin Wassenaar
Foto: Flickr 2018
Bronnen:

NOS
NRC
Wikipedia
Politico

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *