Rusland-onderzoek: de rol van Michael Flynn

© Wikimedia Commons

Afgelopen vrijdag heeft Michael Flynn bekend gelogen te hebben over zijn contacten met Rusland tegenover de FBI. Het is een nieuwe ontwikkeling in het zogeheten Rusland-onderzoek. Het is een onderzoek dat steeds terug blijft komen in het nieuws, maar dat vrij ingewikkeld in elkaar zit. Vier belangrijke vragen over het Rusland-onderzoek en de rol van Michael Flynn.

 Wie is Michael Flynn precies?

Michael Flynn is oud-generaal van het Amerikaanse leger en heeft in totaal 33 jaar in het leger gediend. Van 2012 tot 2014 was hij hoofd van de militaire inlichtingendienst en van 20 januari tot 13 februari 2017 was hij de nationale veiligheidsadviseur van Donald Trump. Daarnaast was hij een belangrijk medewerker van Trumps campagneteam.

 Wat is de kern van het Rusland-onderzoek?

Het Rusland-onderzoek draait om het achterhalen van eventuele inmenging van Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van afgelopen jaar. Eind 2015 werd bekend dat Russische hackersgroepen hadden geprobeerd in te breken in computers van de Democratische Partij. Later kwamen meer problemen aan het licht: Russische hackers zouden de verkiezingsuitslag hebben willen saboteren ten koste van de Democratische Partij en er zouden contacten zijn tussen het campagneteam van Donald Trump en de Russische ambassade. Kortweg gaat het Rusland-onderzoek over eventuele banden tussen de Republikeinse Partij van Donald Trump en Rusland, die als doel zouden hebben om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden

 Wat is de rol van Michael Flynn in dit onderzoek?

Michael Flynn is op 13 februari opgestapt als Nationale Veiligheidsadviseur, nog geen maand na zijn benoeming op 20 januari. Dit was naar aanleiding van contacten tussen hem en de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten. Tijdens meerdere telefoongesprekken zouden ze hebben onderhandeld over verlichting van de sancties tegenover Rusland, die gegeven waren onder Obama. Flynn heeft echter ontkend dat hij over de sancties heeft gepraat met de Russische ambassadeur en heeft hierover gelogen tegen vice-premier Mike Pence. Daarnaast zou Flynn betalingen hebben gekregen uit Rusland en Turkije zonder hiervoor toestemming te vragen en zou hij voor een flink bedrag gelobbyd hebben voor Turkije.

Afgelopen vrijdag heeft Flynn aan de rechtbank verklaard dat hij onjuiste verklaringen heeft afgegeven aan de FBI, de Amerikaanse federale politiedienst. Hij gaf toe te hebben ontkend dat het campagneteam van Trump contact heeft proberen te zoeken met de Russische ambassade, terwijl hij in werkelijkheid wel de opdracht had gekregen dit te doen. Dit zou kunnen betekenen dat er meer bewijs is voor Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen.

… en nu?

Flynn zou de opdracht om contact te zoeken met de Russische ambassade hebben gekregen van ‘een zeer hooggeplaatst lid van het Presidentiële Transitieteam’, aldus het officiële gerechtsdocument. Deze uitspraak heeft geleid tot veel commotie. Flynn was namelijk zelf één van de hoogste personen in het Presidentiële Transitieteam van Trump. Eén van de weinigen die hoger geplaatst is dan Flynn is president Trump zelf. Ook Jahred Kushner, schoonzoon van Trump en tevens zijn adviseur, zou de opdracht hebben kunnen geven. Als uit zou komen dat Trump de bron is van de contacten met Rusland, dan is dit hoofdstuk voorlopig nog niet afgesloten.

 

Door: Mathijs Hengeveld
Foto: © Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *