Het volgende slachtoffer in Jemen

De afgelopen dagen is Jemen weer in het nieuws gekomen toen bleek dat televisiemaker Floortje Dessing en medewerkers van het Rode Kruis vastzaten in de kelder van het hoofdkwartier van het Rode Kruis in Sanaa. Dit is de hoofdstad van het door oorlog verscheurde Jemen en ondergaat momenteel hevige bombardementen en gevechten. Hierdoor was het niet mogelijk voor Floortje en medewerkers van het Rode Kruis het hoofdkwartier te verlaten, ook al waren ze enkele kilometers verwijderd van het vliegveld. Heden zijn ze in staat geweest om veilig uit te wijken naar het Afrikaanse land Djibouti. Ali Abdullah Saleh is echter niet in staat geweest de conflicten in Sanaa te ontvluchten. Hij is een voormalig president van het land en afgelopen maandag gedood door Houthi-rebellen.

Ali Abdullah Saleh
Saleh was militair in het leger van Jemen en wist zich hierbinnen naar de top te werken. Dit stelde hem in staat om bij een staatsgreep aan de macht te komen. In 1978 werd hij zelfs officieel president van het land. Deze positie wist hij te versterken in 1990, toen hij het daarvoor in twee gesplitste land wist te verenigen als één geheel. Hij maakte zich geliefd bij de VS door zijn harde aanpak van Al-Qaida, die in het land een uitvalsbasis probeerde te creëren. Naast de VS als bondgenoot lukte het hem ook de steun van buurland Saudi-Arabië te winnen. Hij was echter niet alom geliefd en tijdens de Arabische lente waren er steeds meer tegengeluiden te horen. Het werd zelfs zo erg dat er een aanslag werd gepleegd op zijn leven door een bom in een moskee. Saleh overleefde de aanslag maar net, hij moest naar Saudi-Arabië worden gevlogen waar dokters uren de tijd nodig hadden om bomscherven uit zijn lichaam te verwijderen. Hierna deed Saleh formeel afstand van de macht en stapte dus uit zijn functie als president. In 2014 was hij echter actief achter de schermen van de Houthi-rebellen. Zij namen in dat jaar veel macht over van de toenmalige overwegend Soenitische regering van president Al-Hadi. Deze werden in begin 2015 verdreven en de Houthi bezetten een groot deel van het land, waaronder de hoofdstad Sanaa. Waarop de situatie er alleen maar slechter werd.

De afgelopen periode
Het conflict in Jemen is de afgelopen maanden alleen maar verslechterd. De Houthi worden gesteund door Iran terwijl zij vechten tegen een coalitie van Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië. Dit heeft ertoe geleid dat het conflict lijkt uit te monden op een gevecht tussen aartsvijanden Iran en Saudi-Arabië, al is niet duidelijk in hoeverre Iran de Houthi’s actief steunt. Saudi-Arabië beschuldigt Iran er dan ook constant van wapens te leveren aan de Houthi, Iran blijft dit echter sterk ontkennen. Ook toen de VN concludeerde dat een door de Houthi’s afgeschoten raket op de hoofdstad van Saudi-Arabië een Iraans model was. Het VN-rapport kon niet aangeven hoe de Houthi’s deze raket in handen hadden gekregen. Als antwoord op het afschieten van de raket besloot Saudi-Arabië en de bijhorende coalitie het land volledig af te sluiten van de buitenwereld. Deze afsluiting, in combinatie met het doorlopende conflict, heeft tot problemen geleid met voedsel en ziektes. Zo is er de dreiging van een hongersnood die 7 miljoen mensen zal treffen en de grootste Cholera-uitbraak in recente geschiedenis met ongeveer 900.000 besmettingen en 2000 slachtoffers. Aan het eind van devorige maand werd er voor het eerst sinds drie weken weer noodhulp toegelaten in het land.

De dood van Saleh
Vorig jaar waren de Houthi’s echter niet de enige die vochten tegen de Arabische coalitie. Zij hadden toen een samenwerking met aanhangers van voormalig president Saleh. Deze samenwerking is onder spanning komen te staan en werd gisteren zelfs officieel beëindigd door Saleh. Hij heeft namelijk aangegeven een nieuwe bladzijde te willen beginnen met Saudi-Arabië als zij zouden stoppen met aanvallen op burgers van Jemen. De afgelopen periode waren er al gevechten tussen Houthi’s en aanhangers van Saleh. Gisteren slaagden de Houthi’s erin om het huis van Saleh in Sanaa op te blazen. Hierna zou hij in zijn auto zijn doodgeschoten toen hij naar Saudi-Arabië probeerde te vluchten. Er zijn beelden opgedoken waarop is te zien dat hij uit een auto wordt getrokken, met een hoofdwond en een bebloed overhemd. Deze actie van de Houthi’s moet waarschijnlijk dienen als een vergelding voor het beëindigen van de samenwerking en het zoeken van toenadering tot Saudi-Arabië. Saleh wordt hiermee ook onderdeel van de ruim 10.000 slachtoffers van het al meer dan drie jaar durend conflict in Jemen

 

Door: Jorin Wassenaar
Foto: Wikimedia 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *