Erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël

© Wikimedia Commons

Afgelopen woensdag 6 december heeft Donald Trump de historische en controversiële beslissing genomen om de waiver die de uitvoering van de Jerusalem Embassy Act tegenhield te laten verlopen. Hiermee werd Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël erkent door de VS. Hierbij heeft hij meteen ook aangegeven dat de VS met der tijd ook de ambassade van verplaatst naar Jeruzalem.

De beslissing

22 jaar geleden erkende het congres van de VS Jeruzalem al als hoofdstad van Israël. Dit werd gedaan in de Jerusalem Embassy Act. Toenmalig president Clinton weigerde echter te ondertekenen en gebruikte een waiver om de uitvoering tegen te houden. Zijn opvolgers volgde zijn voorbeeld vaak refererend naar de nationale veiligheid. Trump is de eerste president die de deadline van de waiver laat verlopen. Met als gevolg het in werking treden van de Jerusalem Embassy Act en dus de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Het beleid van zijn voorgangers zou volgens Trump de vrede namelijk niet dichterbij brengen. Trump zei bij de bekendmaking van zijn beslissing  “Vandaag erkennen we eindelijk het voor de hand liggende feit dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. Het is iets wat gedaan moet worden.”

De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël was daarbij ook een van de beloftes die Trump heeft gemaakt tijdens zijn verkiezingscampagne. Toch was het een belofte waarvan werd gehoopt dat hij deze niet zou nakomen. Zowel adviseurs als leden van zijn kabinet waren dan ook tegen de beslissing. Waaronder minister Tillerson van Buitenlandse Zaken, minister Mattis van Defensie en ook zijn schoonzoon Jared Kushner. Bronnen zeggen over deze laatste echter dat hij nu juist achter de beslissing van Trump staat. Er is zelfs een bron die heeft aangegeven bij het online blad Politico dat de beslissing bij Kushner is begonnen.

Reacties en gevolgen

Trump gaf bij de bekendmaking aan dat de ambassade in Jeruzalem een fantastisch eerbetoon voor vrede moet worden. De reacties uit de omliggende landen duiden er echter op dat deze wens niet snel zal uitkomen. Er zijn namelijk al dagen van protesten en rellen tussen Palestijnse betogers en het Israëlische leger. Deze hebben geleid tot doden en honderden gewonden. Ook in andere landen, veelal Arabisch en islamitisch maar ook Europese, werd er geprotesteerd tegen de beslissing van Trump. In Marokko ging er zelfs een ongekend aantal betogers de straat op.

Met uitzondering van Israël lijken er nog geen officiële positieve reacties te zijn op het besluit van Trump. Zelfs bondgenoten hebben namelijk negatief gereageerd en hun zorgen uitgesproken over de beslissing. Zo heeft Nederland aangegeven dat de beslissing de tweestaten oplossing zal bemoeilijken, deze oplossing is algemeen beschouwd als de meest haalbare. De mening van Nederland word dan ook door andere landen gedeeld. De Arabisch Liga is heeft daarbij ook aangegeven te twijfelen aan de geschiktheid van de VS als onderhandelaar in het vredesproces. Daarnaast heeft de leider van de Arabische liga zelfs opgeroepen om de Palestijnse staat te erkennen met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.  Israëlische premier Netanyahu heeft juist gezegd dat de Palestijnen de realiteit moeten accepteren dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël en dat hoe sneller zij dit doen hoe sneller er aan vrede kan worden gewerkt. Hiermee wordt de situatie er natuurlijk niet beter op.

Trump heeft naast zijn beslissing wel aangegeven dat de Verenigde Staten nog steeds naar vrede streven in het conflict. Volgens Trump zegt de beslissing ook niets over de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat. Daarnaast zal ook een tweestaten oplossing worden gesteund. In hoeverre dit laatste nog mogelijk is natuurlijk maar zeer de vraag. Daarbij is ook de positie van de VS als onderhandelaar steeds slechter houdbaar. Zo heeft de Palestijnse leider Abbas al aangekondigd dat een ontmoeting met vicepresident Pence niet doorgaat en ook geestelijke leiders, zowel christelijk als islamitisch, in de regio hebben ontmoetingen afgezegd. Een vredesdeal lijkt met deze beslissing dus weer jaren verder verwijderd te zijn geraakt.

 

Door: Jorin Wassenaar
Foto: © Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *