Deze week in de Wereldspelers Spotlight: Mohamed Abdullahi Mohamed – president van Somalië

© Wikimedia Commons

Naam: Mohamed Abdullahi “Farmajo” Mohamed

President van: Somalië

Leeftijd: 55 jaar

Aan de macht sinds: 8 februari 2017

Zijn politiek: Mohamed is geboren in Somalië en hij studeerde van 1989 tot 1993 in de Verenigde Staten. Hij heeft er zijn master Politicologie gehaald met een proefschrift over de Amerikaanse belangen in Somalië. Vanaf 1985 werkte hij bij de ambassade in Washington, voor verschillende mensenrechten organisaties en na zijn afstuderen ook als financiële voorzitter voor the Buffalo Municipal Housing Authority. Op 27 november 2010 werd hij aangesteld als minister-president van Somalië. Mohamed moest echter op 9 juni 2011 al ontslag nemen, nadat het Kampala Akkoord was getekend. Dit akkoord was bedoeld om de langdurige politieke problemen in Somalië op te lossen, door nieuwe verkiezingen uit te schrijven voor de president en de voorzitter van het parlement. Onderdeel van dit akkoord was ook dat de minister-president ontslag zou nemen en een nieuwe minister-president aangesteld zou worden.

In begin 2012 richtte Mohamed een nieuwe politieke partij op: Tayo. Hij nam in 2012 deel aan de presidentsverkiezingen, maar werd in de eerste ronde al uitgeschakeld. Hij probeerde het opnieuw aan het begin van dit jaar. De presidentsverkiezingen ondergingen hevige kritiek, omdat er sprake zou zijn van corruptie door middel van ‘vote-buying’. Desondanks won Mohamed de verkiezingen, waarschijnlijk omdat hij wordt gezien als een buitenstaander, een ‘protest’-stem tegen de huidige politiek in Somalië. Hij zou de minst corrupte kandidaat zijn van allemaal.  Mohamed hoopt dat hij een einde kan maken aan het geweld van de terreurbeweging Al-Shabaab en de grote hoeveelheid corruptie in Somalië. Zijn aanstelling is met blijdschap ontvangen door de Somalische bevolking.

 

Door: Lisanne Gijben
Foto: © Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *