Basisscholen sluiten deuren: leraren eisen meer geld

© Wikimedia Commons

Even was er stilte na de storm, maar het geraas zal weer beginnen: komende dinsdag zullen basisscholen in het hele land hun deuren sluiten, als teken van staking. Het is twee maanden geleden dat de laatste landelijke staking van basisschoolleraren plaatsvond, op 5 oktober. Waarom is de volgende staking nu al gepland?

Begin november werd bekend dat PO-front, de groep die actie voert namens leraren in het basisonderwijs, een ultimatum had gesteld aan onderwijsminister Arie Slob. Hij kreeg een maand de tijd om een bedrag van 1,4 miljard te investeren in het basisonderwijs. Nu, ruim een maand na het ultimatum, heeft Arie Slob niet gereageerd op dit ultimatum. Wel zijn er gesprekken gevoerd tussen hem en PO-front, maar die hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Vandaar dat er weer massaal gestaakt zal worden door leraren, komende dinsdag 12 december.

De 1,4 miljard euro die PO-front eist zou moeten bestaan uit 900 miljard euro voor salarisverhoging en 500 miljard euro voor het verlichten van de werkdruk. Denk hierbij aan het verkleinen van de klassen en het verminderen van de administratie. Overigens heeft de regering al 700 miljard euro vrijgesteld voor het basisonderwijs, maar dit was voor PO-front dus niet genoeg.

Of het bij de staking van dinsdag zal blijven, of dat er meer stakingen zullen volgen, is vooralsnog onduidelijk.

 

Door: Mathijs Hengeveld
Foto: © Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *