Alt-right in Nederland: Erkenbrand

Dat Trump zich in Amerika niet distantieert van alt-right supporters, verbaast velen niet meer. Hier in Nederland hebben we onze eigen, relatief jonge alt-right beweging: Studiegenootschap Erkenbrand. Laat je niet afleiden door de term ‘studiegenootschap’, Erkenbrand staat voor alles waar de Amerikaanse alt-right bewegingen ook voor staan.

Hoger opgeleiden
Als we het bijvoorbeeld over PVV’ers hebben, associëren de meeste mensen deze groep nog steeds met laag opgeleiden of ongeschoolden. Wat het genootschap doet opvallen is het feit dat hun leden voornamelijk uit hoger opgeleiden bestaan. Op hun website melden ze: “Van onze deelnemers verwachten wij een zeker intellectueel niveau”. Maar het genootschap sluit mensen die niet aan een hogeschool of universiteit hebben gestudeerd niet uit. Evenals de alt-right beweging in Amerika, trekt ook dit genootschap trotse racisten aan (neonazi’s, antisemieten, fascisten). Erkenbrand groeit – voorzichtig, maar stabiel, en niet alleen in ons land. De organisatie heeft de aandacht van andere rechts-extremistische groeperingen in Europa weten te trekken.

Thierry Baudet
Erkenbrand ondersteunt de verspreiding van rassenleer. Met name het idee dat volkeren de biologische verschillen en daarbij behorende capaciteiten moeten erkennen en accepteren, staat hoog op hun prioriteitenlijst. Het genootschap is tegen o.a. immigratie, islam, rassenmenging en promoot daarnaast sterk het antifeminisme. Het respect en de waardering voor Thierry Baudet van het Forum voor Democratie heerst dan ook erg onder de leden. Geert Wilders spreekt hen niet (meer) aan. Met Thierry Baudet die aan de touwtjes trekt, hopen Erkenbranders hun toekomst veilig te stellen.

Confrontatie
De beweging meldt op hun website dat ze niet activistisch zijn, ze doen dus niet mee aan protesten of demonstraties. Tegelijkertijd bereidt de organisatie zich voor op een zekere gewelddadige rassenconfrontatie. Een enkeling heeft bekend nu al met steekwapens rond te lopen, ter verdediging (voor nu). Het is dan ook niet verrassend dat de groep in de gaten wordt gehouden door de AIVD.

Met de opkomst van Trump die alt-right bewegingen als legitiem beschouwd en normaliseert, worden er in Europa mogelijkheden gecreëerd om deze groepen sneller te doen groeien. Nu de taboe om rechts-extremistische meningen te uiten verminderd is onder hoger opgeleiden, brengt dit voor organisaties als Erkenbrand kansen met zich mee. Eén ding is zeker: Erkenbrand is nog maar net begonnen.

 

Door: Sarah Setrowidjojo
Foto: Wikimedia Commons 2017
Bronnen:
www.decorrespondent.nl
www.devolkskrant.nl
www.erkenbrand.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *