Wisseling van de wacht/macht in Zimbabwe

© Wikimedia Commons

Zimbabwe is een kolonie geweest van Groot-Brittannië sinds het einde van de 19e eeuw. In de strijd om onafhankelijkheid werd in 1963 de Zimbabwe Afrikaanse Nationale Unie (ZANU) opgericht. De ZANU splitste in 1975 in de ZANU-PF, geleid door Robert Mugabe en de ZANU-Ndoga, geleid door de oprichter Ndabaningi Sithole. De ZANU-PF vocht hard tegen de blanke minderheidsregering, die in 1965 de onafhankelijkheid had uitgeroepen. In 1979 eindigde de burgeroorlog en werden er verkiezingen gehouden, waar ook de ZANU-PF aan mee mocht doen. De ZANU-PF won de verkiezingen en Mugabe werd minister-president van Zimbabwe.

In zijn beginnende jaren voerde Mugabe een socialistisch bewind, maar aan deze periode kwam al snel een eind, toen Mugabe tussen 1982 en 1985 een genocide liet plegen in Matabeleland, wat in het zuiden van Zimbabwe ligt. Vervolgens veranderde hij in 1987 de grondwet, waardoor hij zichzelf tot president kon benoemen. Mugabe keerde zich vanaf 2000 tegen de blanken, omdat hij merkte dat de oppositie tegen hem groeide. Hij speelde in op het anti-blanken gevoel van veel Zimbabwanen. Hij gaf de blanken de schuld van de slechte economische groei en besloot het land dat de blanken in bezit hadden, af te pakken en ‘terug te geven’ aan de zwarte bevolking. Het resultaat was dat de agrarische sector volledig instortte. In korte tijd halveerde het BBP van het land. Daarnaast was er sprake van hyperinflatie van de Zimbabwaanse dollar, die sinds 2009 ook niet meer gebruikt wordt in het land.

De recente onrust in Zimbabwe is ontstaan doordat Mugabe de vicepresident – en de hoogstwaarschijnlijke opvolger – Emmerson Mnangagwa had ontslagen. Hierdoor maakte Mugabe de weg vrij voor zijn vrouw Grace, die totaal niet geliefd is bij de Zimbabwaanse bevolking. Dit komt door haar agressieve gedrag en buitensporige uitgaven aan kleding en uitstapjes naar het buitenland. Ze staat ook wel bekend als ‘Gucci Grace’.

Op woensdag 15 november werd bekend dat het leger in Zimbabwe, Mugabe en Grace hadden opgepakt en ‘naar een veilige plek hadden gebracht’. Het leger maakte dit zelf bekend op de staatsomroep. Het leger gaf aan niet van plan te zijn een coup te plegen, maar de regering wilde oproepen om Mugabe af te zetten. Afgelopen dinsdag werd bekend dat Mugabe vrijwillig zou aftreden (na 37 jaar!) en dat Mnangagwa hem opvolgt. Mugabe komt er niet slecht vanaf: hij krijgt waarschijnlijk 10 miljoen Amerikaanse dollars mee. Daarnaast wordt zijn salaris en dat van Grace door betaald tot aan hun dood.  Mnangagwa heeft ook de veiligheid van Mugabe gegarandeerd. Hij krijgt immuniteit en hij mag blijven wonen in zijn villa.

De vraag is natuurlijk: gaat Mnangagwa Zimbabwe hervormen? Het antwoord is: waarschijnlijk niet. Mnangagwa is altijd onderdeel geweest van het systeem van Mugabe en hij heeft genoten van hoge politieke functies onder Mugabe’s leiderschap. De bevolking hoopt wel dat Mnangagwa de economie weer op gang gaat krijgen, aangezien dat een hoop problemen voor het land zou oplossen.

 

Door: Lisanne Gijben
Foto: © Wikimedia Commons 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *