Short Story: Het dalende vertrouwen in premier May

Waar premier May er aan het eind van het voorjaar slecht voor stond, maar nog wel van steun van haar partij had, is het de afgelopen weken alleen maar slechter geworden. Zo hebben twee ministers uit haar kabinet hun functie neergelegd en zijn twee anderen in opspraak geraakt.

Ten eerste is er minister Priti Patel die is opgestapt nadat uitkwam dat zij gesprekken heeft gehad met Netanyahu, ministers, zakenlieden en lobbyisten zonder dit aan May te melden. Daarnaast heeft minister Michael Fallon zijn ontslag ingediend vanwege handtastelijkheden in het verleden. Minister Damien Green is in opspraak omdat er een onderzoek naar hem loopt in verband met pornografisch materiaal dat de politie jaren geleden op zijn computer in het Lagerhuis zou hebben gevonden. Green spreekt deze beschuldiging echter tegen. Als laatste zijn er ook nog problemen rond Boris Johnson. Hij heeft namelijk een onjuiste uitspraak gedaan over een Britse vrouw die vastzit in Iran. Deze uitspraak heeft er mogelijk voor gezorgd dat zij langer blijft vastzitten. Dit heeft ertoe geleid dat Labour leider Corbyn en de burgemeester van Londen, Sadig Khan, om zijn vertrek hebben gevraagd.

Als laatste is er ook nog het probleem met het vastlopen van de Brexit-onderhandelingen. De EU eist namelijk dat Groot-Brittannië tientallen miljarden meer toezegt aan de EU voordat de handelsbesprekingen van start zullen gaan. De situatie is alleen maar verslechterd toen The Sunday Times meldde dat veertig conservatieve parlementariërs in een brief hun vertrouwen in Theresa May opzeggen. Als er in totaal 48 parlementariërs zijn die hun vertrouwen in May opzeggen, kan er een leiderschapsverkiezing binnen de conservatieve partij worden afgedwongen. De persoon die deze verkiezing wint zal dan de nieuwe partijleider worden en meteen de positie van premier overnemen zonder dat daar algemene verkiezingen voor nodig zijn.

 

Door: Jorin Wassenaar
Foto: Flickr 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *