Parlementslid worden in Australië? Niet met dubbele nationaliteit

Een aantal dagen geleden kwam Geert Wilders in opspraak, toen hij duidelijk maakte tegen het feit te zijn dat er Kamerleden zijn met een dubbele nationaliteit. ‘Ik wil geen Turken, of Marokkanen of Zweden in dit huis’, aldus Wilders. Deze uitspraken kwamen vlak nadat er in Australië vijf parlementsleden weggestuurd zijn vanwege een dubbele nationaliteit. Toeval of niet, de Australische variant van deze kwestie wordt door velen over het hoofd gezien. Tijd voor wat meer informatie over de kwestie down under.

De grondwet in Australië bepaalt dat leden van het parlement geen dubbele nationaliteit mogen dragen. Dit is de reden dat vijf parlementariërs onlangs zijn ontslagen uit het parlement. Eén van hen was zelfs de vicepremier van het land: Barnaby Joyce.

Premier Malcolm Turnbull laat het hier echter niet bij zitten en heeft een regel voorgesteld voor alle parlementariërs. De regel, die door allebei de kamers goedgekeurd moet worden, luidt als volgt: alle  parlementsleden moeten nagaan of ze volgens de wet in het parlement mogen zitten. De leden die afstand hebben gedaan van een tweede nationaliteit dienen schriftelijk bewijs in te leveren en leden met een dubbele nationaliteit dienen dit ook aan te geven, om vervolgens te vertrekken. Het tegenstrijdige is dat Turnbull een tijd geleden heeft gezegd een verandering van de grondwet te overwegen, vanwege het feit dat heel veel Australiërs een dubbele nationaliteit bezitten. Het feit dat er nu een extra controle komt op alle parlementariërs is dus een verrassend alternatief.

In Nederland is er geen wet die mensen met een dubbele nationaliteit verbiedt het parlement in te gaan. In Australië is deze wet er wel. Er is dus in principe niets mis met het ontslag van de vijf parlementariërs en de voorgestelde maatregel van Turnbull. Toch is het geen verrassing dat er zoveel ophef over is: het is en blijft een gevoelig onderwerp.

 

Door: Mathijs Hengeveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *