Onderzoek naar Russische inmenging vordert terwijl Trump door Azië reist

Foto: © Wikimedia Commons

Voor de komende twaalf dagen reist Trump door Azië in verband met APEC en Asean bijeenkomsten van deze en volgende week. Tijdens deze reis bezoekt Trump 5 landen waarvan de belangrijkste Japan, Zuid-Korea en China zullen zijn. Bij deze bezoeken zullen voornamelijk handel en de kwestie van Noord-Korea centraal staan. Japan en Zuid-Korea als bondgenoten van de VS en China als bondgenoot van Noord-Korea. Het is voor Trump van belang dat hij de crisis omtrent Noord-Korea weet te ontmantelen omdat dit voor hem als succesverhaal van zijn regering kan dienen. Een verhaal dat extra van belang lijkt te zijn nu het onderzoek naar Russische inmengingen in de verkiezingen een nieuw stadium lijkt te bereiken met het in staat van beschuldiging stellen van enkele campagnemedewerkers van Trump . Het is dit onderzoek dat het echter voor Trump juist ook in Azië moeilijk kan maken.

Bondgenoten

In de regio heeft de VS twee belangrijke bondgenoten: Japan en Zuid-Korea. Zuid-Korea is de belangrijkste partner voor het conflict met Noord-Korea. Het verloopt echter niet geheel soepel tussen Trump en de regering van president Moon Jae-in. Zo is er verzet geweest tegen het Amerikaanse raketverdedigingssysteem Thaad. De plaatsing veroorzaakt namelijk een verslechtering van de verhouding met China, iets wat de Zuid-Koreaanse regering wou vermijden. Daarnaast is Moon Jae-in ook niet positief over de toon van Trump richting Noord-Korea. President Moon is namelijk een voorstander van een direct gesprek met Noord-Korea, wat dan ook een van de punten is waarop hij is verkozen tot president. Het is er ook niet beter op geworden toen Trump dreigde met het stoppen van het bilaterale handelsakkoord toen Moon Jae-in onderhandelingen voorstelde. Desondanks blijven de VS en Zuid-Korea wel bondgenoten.

De relatie met Japan is stukken beter. Hier heeft president Shinzo Abe zojuist meer macht heeft verkregen na het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Dit komt goed uit voor Trump omdat president Abe op zijn hand is. Abe wil namelijk de rol van het Japanse leger vergroten en de defensieve en passieve instelling, vastgesteld in de grondwet, veranderen. Hiermee kan Japan meer dienen als actieve bondgenoot van de VS in de regio. Dit past bij de wensen van Trump om de VS minder als politiemacht van de wereld te laten dienen. Daarnaast is Abe het ook eens met de harde taal van Trump richting Noord-Korea. Japan staat dus momenteel pal achter Trump en is de meest loyale bondgenoot in de regio.

China

De grote speler in Azië en druk bezig met de uitbreiding van macht en diplomatieke banden. Zo haalt het de banden aan met zowel Noord- als Zuid-Korea. De houding van China richting de situatie rond Noord-Korea is complex. Het steunt Noord-Korea omdat het geen bondgenoot van de VS vol met Amerikaanse soldaten aan de grens wilt. Het is dan ook vel tegen het nieuwe raketverdedigingssysteem in Zuid-Korea en meer invloed van de VS in de regio. Aan de andere kant wil het echter ook geen nieuwe kernmacht en is ze het atoomprogramma van Noord-Korea liever kwijt dan rijk. China steunt daarom momenteel ook de sancties van de VN richting Noord-Korea. Trump is echter niet tevreden en wil meer medewerking van China bij het aanpakken van Noord-Korea.

Onderzoek van speciaal aanklager Mueller

Nu is Trump voornamelijk in Azië om zijn plannen voor de regio de verduidelijken en te praten over zowel handel als Noord-Korea. Onderhandelen zal daar een belangrijk onderdeel van uit maken. Het onderzoek en de bijhorende ontwikkelingen zullen dat voor Trump niet vermakkelijken. De Chinese persbureaus schrijven nu al over de zwakke positie van Trump door het onderzoek naar Russische inmengingen bij de verkiezingen. Nu Mueller voormalig campagnemedewerkers Manafort en Gates in staat van beschuldiging heeft gesteld en hetzelfde nabij lijkt voor voormalig veiligheidsadviseur Flynn wordt de positie van Trump bij onderhandelingen met voornamelijk Xi Jinping zwakker. De president van China geniet momenteel namelijk van veel steun binnen zijn overheid en is in staat geweest zijn machtspositie een maand geleden te verstevigen. Trump daarentegen lijkt steeds meer vertrouwen te verliezen en zijn positie binnen de Amerikaanse overheid is bijna constant onder aanval. Trump zelf zegt dat de verhouding met Xi Jinping goed is en dat onderhandeling met China op gelijke voet zullen plaatsvinden. Als president van de Verenigde Staten heeft Trump echter een zwakkere positie dan zijn voorgangers en tegenstander als er echt hard zal moeten worden onderhandeld. De ontwikkelingen zijn echter nog in volle gang en het kan nog verschillende kanten op gaan.

 

 

Door: Jorin Wassenaar
Foto: © Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *