Nieuw bericht van de Kamer: stop appende verkeersgangers!

Hoewel het levensgevaarlijk is, wordt het nog steeds te vaak gedaan: appen in het verkeer. Een aantal partijen doet deze week voorstellen om appende verkeersgangers tegen te gaan, iets wat dringend gedaan moet worden. Vorig jaar vielen er namelijk 629 verkeersdoden, waarvan een groot aantal door het gebruik van sociale media als Whatsapp. Hoe kan dit tegengegaan worden? Vier partijen en hun plannen.

De VVD stelt dat de politie na een verkeersongeluk altijd de chatgeschiedenis van de bestuurder moet controleren, om te achterhalen of dit het rijgedrag beïnvloed heeft. Daarnaast vindt de VVD dat er te soft tegen appen in het verkeer aan wordt gekeken. Het zou even zwaar bestraft moeten worden als rijden onder invloed. Onder invloed rijden staat bekend als ‘roekeloos rijden’; appen zou ook onder deze categorie moeten vallen.

Het CDA doet een milder voorstel dan de VVD. Appen moet toegevoegd worden aan de lijst met zogenoemde ‘hufterfeiten’. Denk hierbij aan het weigeren te stoppen als de politie dit aangeeft, of het niet voorrang geven aan mensen die zich moeilijk voortbewegen. Daarnaast wil het CDA, evenals D66, aandacht geven aan het maken van campagnes die verkeersgangers tegenhouden te appen.

GroenLinks komt met een totaal andere invalshoek. De partij wil meer nut halen uit de technologische vooruitgang van onze samenleving. Door middel van de nieuwste technologieën zou het onmogelijk moeten worden om tijdens het rijden te appen. Hier zijn bedrijven echter al mee bezig; er worden apps ontwikkeld die de meeste functies van een telefoon uitschakelen tijdens het rijden.

Oplossingen genoeg, zou je zeggen. Nu moet er gekeken worden welke het best werken. Het liefst met een beetje tempo, want de 629 verkeersdoden van vorig jaar waren er 629 teveel.

 

Door: Mathijs Hengeveld
Foto: Vimeo 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *