Na 22 jaar eindelijk de veroordeling

© Wikimedia Commons

Eindelijk is er de uitspraak over de misdaden die Ratko Mladic zou hebben begaan als generaal tussen mei 1992 en eind 1995 in Bosnië. In dit artikel zullen we kijken naar de belangrijkste dingen omtrent deze uitspraak en natuurlijk de uitspraak zelf. 

Veroordeling Ratko Mladic

Gisteren is de voormalig generaal Ratko Mladic veroordeelt voor genocide en misdaden tegen de mensheid door het Joegoslavië tribunaal, de voornaamste hiervan de moord op 8000 moslims in de enclave Srebrenica. De straf was in overeenkomst met de eis gestelt door de aanklager: levenslang. Het tribunaal gaf aan dat, zonder de bevelen van Mladic, de oorlogsmisdaden gepleegd tussen 1992 en 1995 niet zouden hebben plaatsgevonden. Mladic houd vol onschuldig te zijn en heeft al aangegeven tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan. Volgens Mladic gaven anderen de bevelen die tot oorlogsmisdaden hebben geleid of handelden militairen op eigen houtje. Opmerkelijk was het moment dat Mladic uit de rechtszaal werd verwijderd. Hij begon namelijk te schreeuwen nadat de rechters geen gehoor gaven aan zijn vraag om de uitspraak te schorsen of te versnellen vanwege zijn verhoogde bloeddruk. Mladic moest hierdoor de uitspraak aanhoren in een aparte ruimte.

De meningen van anderen.

Kort voor de uitspraak heeft Darko Mladic, de zoon van Ratko Mladic, zich voor het eerst uitgesproken in buitenlandse media. Hierbij gaf hij aan geen eerlijk proces en eerlijke uitspraak te verwachten. Hij gelooft namelijk dat zijn vader onschuldig is, daarin is hij niet de enige. Veel Serviërs zien het Joegoslavië tribunaal als een rechtbank die alleen Serviërs veroordeelt. De vrijspraak van moslimcommandant Noser Oric in zijn hoger beroep bij het Joegoslavië tribunaal heeft alleen maar bijgedragen aan die mening. Daarnaast is er ook nog de opvatting dat de genocide van moslims gefabriceerd is. Het werkelijke aantal slachtoffers zou namelijk lager zijn en soldaten zouden gesneuveld zijn in gevechten.

Voor de nabestaanden van de slachtoffers heerst er een dubbelgevoel. Aan de ene kant is er uiteraard blijdschap dat Mladic eindelijk is veroordeelt en is men van mening dat hij zijn verdiende straf heeft gekregen. Aan de andere kant stopt het niet het verdriet dat er voor velen is vanwege het verlies dat ze hebben geleden. Veel nabestaanden hebben hun eigen gruwelijke verhaal waarin zij hun dierbaren kwijtraken en geen of slechts delen van het stoffelijke overschot terugkrijgen. Daarnaast is er ook nog de pijn van het niet erkennen van de genocide door de Servische Republiek.

Dutchbat

Ook voor voormalige leden van de militaire eenheid Dutchbat, gestationeerd in de Bosnische enclave Srebrenica, heerst er een dubbelgevoel bij de uitspraak. Zij zijn blij dat Mladic de rechtspraak niet heeft kunnen ontlopen en gestraft wordt voor zijn misdaden. Echter is het ook weer een moment waarbij een pijnlijk verleden naar boven wordt gehaald door onder andere de media. Hierbij wordt volgens korporaal b.d. Olaf Nijeboer, die in Bosnië diende, veel onjuiste informatie gegeven. Zo gaf hij aan dat de boodschap dat 8000 man voor de ogen van Dutchbat werden afgevoerd onjuist is. Daarbij kloppen ook de beweringen dat Dutchbat de taak hadden de enclave te verdedigen niet. Nijeboer gaf aan dat Dutchbat de taak had te monitoren of alle partijen de afspraken nakwamen. Hun bewapening zou hier dan ook zijn op afgestemd. Toen de gevechten uitbraken zouden zij te weinig steun hebben gekregen van de rest van de VN missie daar.

Al jaren lang procederen Dutchbatters ook voor erkenning van de Nederlandse staat. Zij voelen zich namelijk niet gesteund door defensie in de trauma’s die zij in Bosnië hebben opgelopen. Voor het eerst gaat ook kolonel Thom Karremans, oud-commandant van Dutchbat, zich uitspreken in een concrete zaak. Hij zal dit doen als een getuige in een proces gestart door een voormalig Dutchbat lid. Om welke proces het precies gaat is vooralsnog onduidelijk. Tot heden zweeg Karremans altijd.

 

Door: Jorin Wassenaar
Foto: © Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *