Deze week in de Wereldspelers Spotlight: Lee Hsien Loong

Naam: Lee Hsien Loong

Minister-president: Republiek Singapore

Leeftijd: 65 jaar

Aan de macht sinds: 2004, nadat hij vanaf 1990 vicepremier van Singapore is geweest werd hij de derde minister-president van Singapore.

Zijn politiek
Of het letterlijk zijn politiek is, is de vraag. Maar de naam van de vierde minister-president van Singapore is niet volledig nieuw binnen de politiek van Singapore. Zijn vader, Lee Kuan Yew, is de eerste minister-president van Singapore geweest. LKY, afkorting voor Lee Kuan Yew, heeft drie decennia lang aan het hoofd van de Singaporese overheid gestaan. LKY wordt gezien als de founding father van dit republiek en heeft onder zijn bewind het land van de derde naar de eerste wereld weten te brengen.

Sommigen stellen dat de nieuwe president van de Verenigde Staten een cv heeft die niet zou aansluiten bij zijn huidige functie. Iets wat van de minister-president van Singapore niet zo snel gezegd zou kunnen worden. Doordat LHL na zijn middelbare school naar het National Junior College heeft hij het voor elkaar gekregen om de President’s Scholarship en de Singapore Armed Forces Overseas Scholarship te bemachtigen. Hij is Wiskunde gaan studeren bij Trinity College aan de universiteit van Cambridge. Hij werd hier in 1973 Senior Wrangler, een positie welke wordt beschreven als het hoogst intellectueel behaalbare binnen Engeland. Een jaar later studeerde hij af met een Honours Degree in de Bachelor of Arts in Mathematics en een diploma in Computer Science. Vervolgens heeft hij een Master gedaan in Public Administration aan de John F. Kennedy School of Government, Harvard University. Volgens mij zijn er niet veel meer competenties over die handig zijn om een land aan te sturen dat ten midden ligt van de ontwikkelingen in computertechnologie.

Echter is deze minister-president niet geheel vrij van controversie. Het begint bij nepotisme. Tussen zijn vader’s regeerperiode en zijn eigen periode heeft Goh Chok Tong deze functie vervuld. Veel critici zien GCT als tijdelijk plaatsvervanger. Het is ook bijzonder dat nu juist de oudste zoon de plek van zijn vader inneemt, iets wat lijkt op onze eigen troonopvolging. Daar komt bij dat het salaris van de minister-president niet verkeerd is. Hij verdient op dit moment ongeveer 1.7 miljoen Amerikaanse dollars per jaar, een ruime 1.3 miljoen meer dan Barack Obama deed. Maar toen hij van 2008 tot 2012 een bedrag van 2.8 miljoen per jaar ontving, werd de 25 procent loonsverhoging het volk toch iets te veel. Uiteindelijk heeft hij dit terug gedraaid met een loonsverlaging van 28 procent. Tot slot heeft hij aantijgingen van machtsmisbruik binnen zijn eigen familie naar het hoofd gekregen, maar dat is een te lang verhaal voor deze Spotlight.

Door: Wouter Klootwijk
Foto: Wikimedia Commons 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *