Deze week in de Wereldspelers Spotlight: Guðni Th. Jóhannesson – president van IJsland

© Wikimedia Commons

Naam: Guðni Th. Jóhannesson

President van: IJsland

Aan de macht sinds: 1 augustus 2016

Zijn politiek: Na het lekken van de Panama Papers in april 2016, werden er nieuwe verkiezingen georganiseerd in IJsland. De reden hiervoor was dat de toenmalige president Ólafur Ragnar Grímsson, en verscheidene ambtenaren, genoemd werden in de onthulde documenten. Het voorval met de Panama Papers zorgde er ook meteen voor dat Jóhannesson zich verkiesbaar stelde. Dit was vrij bijzonder, aangezien hij niet verbonden was aan een politieke partij. De IJslanders kenden Jóhannesson vooral als historicus, die op televisie regelmatig commentaar gaf op politieke ontwikkelingen. Bij de presidentsverkiezingen behaalde hij ongeveer veertig procent van de stemmen.

De president van IJsland vervult vooral een ceremoniele rol, waarbij het waarborgen van de constitutie en de nationale eenheid de voornaamste functies zijn. Tijdens de verkiezingen verspreidde Jóhannesson een anti-establishment sentiment en benadrukte daarbij zijn onpartijdige, onafhankelijke visie van het presidentschap. Verder beloofde hij om het politieke leven te moderniseren en de IJslanders meer bij de politiek te betrekken door middel van het introduceren van referenda over door burgers geagendeerde onderwerpen. Sinds de verkiezingen is zijn populariteit alleen maar gestegen, mede door het feit dat Jóhannesson maar liefst tien procent van zijn salaris aan het goede doel doneert en door het afslaan van twintig procent loonsverhoging. Afgelopen februari raakte de president internationaal in het nieuws na toe te geven dat hij ‘fundamenteel tegen’ pizza Hawaii is. Indien het mogelijk was, dan had hij ananasschijfjes op pizza zelfs landelijk verboden.

 

 

Door: Chaima El Morabet
Foto: © Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *