De sleepwet: Partijen zullen uitkomst referendum negeren

Vijf studenten van de UvA waren stomverbaasd, nadat hun relatief kleine petitie tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), beter bekend als de sleepwet, door Zondag met Lubach werd opgepakt en nu met meer dan 410.000 handtekeningen daadwerkelijk in maart gehouden zal worden. Echter dreigt er nu al slecht nieuws te zijn voor het referendum. Twee partijen in het kabinet geven aan de uitkomst van het referendum volledig in de wind te zullen slaan.

De eerste slag voor de actie tegen de sleepwet kwam in oktober, toen bekend werd dat het regeerakkoord voornemens was het adviserend referendum volledig af te schaffen; een feit dat de legitimiteit van de uitkomst nog meer aantast. Nu hebben ook de partijleiders van het CDA en D66 zich over de uitkomst uitgesproken.

Sybrand Buma deed afgelopen weekend de uitspraak dat hij de uitkomst van het referendum compleet zal negeren. Een aparte uitspraak, zeker omdat Buma tijdens het Oekraïnereferendum zich nog sterk maakte om de uitkomst onvoorwaardelijk te respecteren. Alexander Pechtold noemde Buma’s uitspraak ‘’onverstandig’’. Tegelijkertijd beweerde hij dat de sleepwet er hoe dan ook zal komen. Een onverwachte uitspraak van D66, omdat de partij eerder nog tégen de aftapwet had gestemd. Daarnaast had D66 zich in de verkiezingstijd geprofileerd als beschermheer van het referendum, maar de partij draagt nu dus bij aan haar ondergang.

 

Het referendum is een rest uit het verleden – Sybrand van Haersma Buma

 

De VVD voelde door deze ontwikkelingen ook de noodzaak om te reageren. Klaas Dijkhoff, de nieuwe fractievoorzitter van de VVD, beloofde dat hij juist het gesprek wilde aangaan. Hij wilde de bevolking overtuigen van de noodzaak van het referendum in plaats van gewoon hun mening te negeren.

Voor de echte uitslag van het referendum moeten we waarschijnlijk wachten tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Hoewel nog niets zeker is, ziet de toekomst van deze actie er door deze uitspraken een stuk minder rooskleurig uit.

 

Door: Quinten Torre
Foto: Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *