Nieuw licht op mortierongeluk Mali: wat betekent dit voor Hennis?

Een rapport van de Onderzoeksraad van Veiligheid schijnt nieuw licht op een fatale mortierschietoefening in Mali van vorig jaar. Zowel de mortier als de medische hulp in het gebied bleken niet op orde. Alle ogen zijn nu gericht op de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, de verantwoordelijke voor deze gebeurtenis. Hoe kijken haar collega’s naar haar toekomst? Is deze fout fataal voor haar positie?

Een kleine terugblik op 6 juli 2016. Tijdens een mortierschietoefening kwamen twee Nederlandse militairen van eind twintig om het leven en raakte een andere militair zwaargewond. Het bleek te gaan om een mortier die te vroeg af was gegaan. Het zou gaan om een ongeluk. Nu, bijna anderhalf jaar later, komt het nieuws naar buiten dat de gebruikte mortieren niet waren goedgekeurd door een medewerker van Defensie. Desondanks zijn ze toch gebruikt. Ook de veiligheid in het gebied voldeed niet aan alle eisen.

Met het oog op de formatie, die nu toch echt in de afrondende fase zou moeten zijn, komt het rapport van de Onderzoeksraad van Veiligheid voor Hennis natuurlijk op een ongelegen moment.

Hennis zelf kondigde aan niet te willen aftreden, maar ‘optreden’, een uitspraak die door NOS-journalist Xander van de Wulp werd afgeschilderd als een ‘politieke klassieker’. Naar het schijnt heeft Hennis aspiraties om bij Buitenlandse Zaken aan het werk te gaan.

Lodewijk Asscher: Hennis moet haar ontslag aanbieden.

Van verschillende kanten wordt gespeculeerd over de toekomst van Hennis. Lodewijk Asscher van de PVDA was duidelijk: Hennis moet haar ontslag aanbieden. Ook PVV-leider Geert Wilders liet, op zijn eigen manier, weten hoe hij over Hennis’ toekomst dacht. Via Twitter gaf hij aan het tv-optreden van Hennis naar aanleiding van het nieuws ‘ingestudeerde kletspraat’ en ‘gênant’ te vinden en riep hij haar op om op te stappen. Een wellicht minder onpartijdig perspectief kwam van minister-president en tevens partijgenoot Mark Rutte. Hij vond niet dat Hennis op hoeft te stappen.

Hoe de Nederlandse kiezer denkt over de positie van Hennis, werd duidelijk uit een peiling van Maurice de Hond. Er heerst veel verdeeldheid (43 procent voor en 44 procent tegen). Opvallend is dat de PVDA-kiezers, in tegenstelling tot hun lijsttrekker, een eventueel vertrek van Hennis niet nodig vinden. Kiezers van PVV, SP, 50 Plus en Forum voor Democratie stemmen duidelijker voor het vertrek van Hennis.

Komende dinsdag (3 oktober) zal er een Kamerdebat plaatsvinden over deze kwestie. Op dat moment zullen we van Hennis horen hoe zij haar toekomst ziet.


Door: Mathijs Hengeveld
Bron afbeelding: ©ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *