Jesse Klaver over de plannen van de overheid: ‘Het regeerakkoord laat mensen in de steek’

Het is 10 oktober, de middag nadat het regeerakkoord publiek gemaakt werd, als er een mail naar alle leden van Groenlinks wordt gestuurd. De titel klinkt somber: ‘’ Het kabinet laat mensen in de steek. Kom morgen naar onze Meetup in Leiden.’’ Ondanks dat de oproep zo kortdag werd uitgegeven, kwamen enkele honderd mensen opdagen.  Wij van Politeia zijn afgereisd naar Leiden, om te kijken wat Jesse Klaver over het nieuwe regeerakkoord te zeggen had. 

Oneerlijk. Zo noemt Jesse Klaver de nieuwe plannen voor het Kabinet. ‘’Dit Akkoord gaat zo ver naar rechts dat het midden onzichtbaar wordt.’’ Het zijn harde bezwaren. Als er door het publiek gevraagd wordt hoe Klaver het regeerakkoord zou noemen, zegt hij; rechtsaf. De kritiek gaat voornamelijk uit naar de nieuwe belastinghervormingen van het btw-tarief (van 6% naar 9%) en naar de grote belastingvoordelen die bedrijven zullen krijgen. Het zijn allemaal maatregelen die voornamelijk de armste bevolkingsgroep benadelen.

Dit Akkoord gaat zo ver naar rechts dat het midden onzichtbaar wordt.

‘’Waarom regeerde je dan niet mee?’’  luidde een vraag uit het publiek. Klaver antwoorde dat het nooit twee tegen twee was, een blok van D66 en Groenlinks tegenover een blok van CDA en VVD, zoals de situatie gangbaar werd neergezet door de media, maar dat het altijd drie tegen één is geweest. Groenlinks stond alleen om verandering te bewerkstelligen en kreeg in die minderheid niet genoeg invloed om de rechtse koers van het kabinet te veranderen. Het zag zijn kansen beter in als oppositie.

Ondanks zijn vele kritiek probeerde Klaver ook de goede kanten van het regeerakkoord te belichten. Hij sprak met lof over de uitbreiding van het verlof na geboorte voor beide partners, de experimenten in legale wietteelt en het streven van het kabinet naar een groen beleid. Maar het mileubeleid was dan ook een van de grootste problemen voor Klaver. Het is een schijnoplossing.

Jesse klaver: Ik vind het klimaatbeleid, en ik zeg het bikkelhard, dom.

Rutte III wilt alle kolencentrales sluiten voor uiterlijk 2030, wilt dat alle auto’s volledig elektrisch rijden voor uiterlijk 2030 en wilt CO2 ondergronds gaan opslaan. Dit lijken vooruitstrevende maatregelen, maar het zijn voornamelijk doelstellingen. Er wordt geen enkele concrete actie ondernomen. Jesse Klaver verwoordde het zo; ‘’Ik vind het klimaatbeleid, en ik zeg het bikkelhard, dom.’’ De kolencentrales zijn een groot pijnpunt voor Groenlinks, die ze graag dicht had willen zien voor 2020. Het opslaan van CO2 ondergronds lijkt een goed plan, maar het is een volledige schijnoplossing. De symptonen van vervuiling (CO2) wordt behandelt, maar de oorzaak, de vervuilers, wordt niet aangepakt waardoor het probleem volledig niet wordt opgelost maar slechts wordt verschoven. Bovendien is de technologie hiervoor nieuw, nauwelijks getest op betrouwbaarheid en voornamelijk heel erg prijzig. Het geld hiervoor wordt opgebracht uit de spaarpot van duurzaamheid, waardoor er een stuk minder geld gaat naar windmolens, zonne-panelen, groene start-ups en andere duurzame ontwikkelingen.

Om het samen te vatten: Rutte III heeft ambitieuze plannen, maar bewerkstelligt niks en geeft meer geld uit aan symptoombehandeling dan duurzame investeringen. Een gemiste kans om geschiedenis te schrijven, aldus Greenpeace.

School en zorg waren ook al heikele punten. Het collegeld wordt voor eerste-jaars studenten gehalveerd, maar door de verhoogde rente blijft de eindsom voor studenten hetzelfde of zelfs meer. Klaver uitte hier zijn teleurstelling in Pechtold, die juist het onderwijs beloofd had te verbeteren. En al krijgen basisschoolleraren meer geld, het is nog steeds een stuk te weinig volgens Klaver en de leraren zelf. Ook kijkt Klaver skeptisch naar de ontwikkelingen in de zorg. Het afschaffen van het eigenrisico, waar Groenlinks zich hard voor maakte, is er niet gekomen. Het eigenrisico blijft staan op 385 euro tot 2021.

Een vakantiefolder voor belastingsparadijs Nederland.

Maar het grootste kritiekpunt dat Klaver had op het regeerakkoord was de verhoging van het btw. Hierdoor worden boodschappen, openbaar vervoer, museums, en ‘’alles wat het leven waard maakt’’ duurder. Voor de gemiddelde werkende valt dit nauwelijks te merken omdat werkenden grote belastingsvoordelen kregen. Maar voor kwetsbare groepen, zoals gehandicapten, mensen in de Wajong, ouderen of arbeidsongeschikten is het de nekslag. Daarentegen krijgen bedrijven grote voordelen. Zo gaat de venootschapsbelasting omlaag van 25% naar 21% en de dividendbelasting, de 15% belasting die stond op het geld dat aandeelhouders uitgekeerd krijgen, wordt volledig afgeschafd. ‘’Een vakantiefolder voor belastingparadijs Nederland’’ noemde Klaver deze veranderingen. Klaver beargumenteerde dat de maatregelen de werkgelegenheid volledig niet zouden beinvloeden, juist omdat Nederland al internationaal bekend staat als een belastingparadijs. Zo stelde een rapport van het witte huis uit 2009 Nederland in de top drie belastingparadijzen naast de Bermuda’s en Ierland.

Omdat de btw-verhogingen zo onrechtvaardig de welvaart in Nederland herverdeelt is Groenlinks in een samenwerking met de PvdA en de SP een petitie begonnen tegen de verhogingen, welke hij onder luid applaus aankondigde op de bijeenkomst. Binnen het uur dat het online ging werden er al 14.000 handtekeningen binnen gehaald. Wil je meer weten over de petitie of de petitie tekenen? Klik hier.

Benieuwd naar de invloed van het regeerakkoord op jouw studie? Lees het hier.

Geïnteresseerd in de meningen van andere partijen? Lees het hier.

 

Door: Quinten Torre
Foto: © Sleutelstap.nl 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *