Deze week in de Wereldspelers Spotlight:Tamim bin Hamad al Tani – Emir van Qatar

Foto: © The Ethiopian Herald 2017

Naam: Sheikh Tamim bin Hamad al Tani

Emir van: Qatar

Leeftijd: 37 jaar

Aan de macht sinds: 25 juni 2013

Zijn politiek
Qatar, een Arabisch schiereiland met maar liefst 2,5 miljoen inwoners, is een absolute monarchie. Elke emir heeft de volledige macht en dient tevens lid te zijn van de al Tani familie. De huidige emir, Sheikh Tamim, was pas 33 jaar toen hij het stokje van zijn vader overnam. Daarvoor had hij al veel politieke ervaring opgedaan, onder andere als officier van het leger en als voorzitter van verschillende bestuursraden. Zijn beleid is omschreven als pragmatisch en wordt gekarakteriseerd door verbinding en bemiddeling, bijvoorbeeld in de Palestijns-Israëlische gebieden. Sheikh Tamim onderhoudt verder ook uitstekende banden met het Westen, voornamelijk met de Verenigde Staten en Frankrijk.

Sheikh Tamim werd eens door de Egyptische krant Al Ahram omschreven als ‘de beste sportpersoonlijkheid in de Arabische wereld’. Het is dan ook geen verrassing dat de emir achter de kwalificering van Qatar als host voor het WK 2022 stond. Verder investeerde hij ook flink in Oryx Qatar Sports Investments, wat tegenwoordig bekend staat als de eigenaar van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain.

In 2014 ontstond het eerste diplomatieke opstootje. Saudie-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein bekritiseerden Qatar vanwege diens steun voor de Moslimbroederschap. Het duurde niet lang voor dit conflict opgelost was en de landen weer door één deur konden. Echter kwam de hardste klap pas aan in juni 2017: maar liefst zes Arabische landen verbraken het contact volledig met Qatar. Volgens de landen zou Qatar terroristische groeperingen als Hamas, Al-Qaida en de Egyptische Moslimbroederschap ondersteunen. Dat zou bijdragen aan het destabiliseren van de regio. Qatar ontkent vooralsnog alles.

 

 

Door: Chaima El Morabet
Foto: © The Ethiopian Herald 2017

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *