Deze week in de Wereldspelers Spotlight: Isaias Afewerki – President van Eritrea

Naam: Isaias Afewerki

President van: Eritrea

Leeftijd: 71 jaar

Aan de macht sinds: 1991 als de facto leider en vanaf 1993 als president na de onafhankelijkheid van Eritrea.

Zijn politiek
Eritrea heeft momenteel maar één politieke partij die is toegestaan, namelijk de People’s Front for Democracy & Justice binnen een ‘unicameral system’. Nadat hij door de National Assembly werd aangesteld als president, werd hij later ook benoemd als voorzitter van de National Assembly en staatsraad. Hierdoor had hij controle over zowel de uitvoerende als de wettelijke macht van Eritrea.
Het was de bedoeling dat Afewerki 4 jaar lang een interimregering zou leiden. In 1997 zouden er nieuwe presidentiële verkiezingen worden gehouden, maar deze zijn door Afewerki geannuleerd. In 2010 maakte Wikileaks bekend dat de president over “drie of vier decennia” misschien wel nieuwe verkiezingen zal houden.

In 2015 en 2016 rapporteerden de Verenigde Naties dat Afewerki mensenrechten schond. Deze beschuldigingen – voornamelijk onnodige arrestaties, dwangarbeid en marteling –  werden beaamd door de Human Rights Watch. Afewerki wordt door velen beschouwd als een dictator die Eritrea isoleert van de rest van de wereld en daarbij niet bang is om zijn macht te misbruiken. Op de persvrijheidslijst staat Eritrea helemaal onderaan. Dit betekent dat de persvrijheid daar nog beperkter is dan in bijvoorbeeld Noord-Korea.

 

Door: Sarah Setrowidjojo
Foto: © Modate 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *