Deze week in de Wereldspelers Spotlight: Hassanal Bolkiah – Sultan van Brunei

© DW 2013

Naam: Hassanal Bolkiah of eigenlijk Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien

Sultan, premier en minister (van defensie en financiën) van: Brunei

Leeftijd: 71 jaar

Aan de macht sinds: 1967, nadat zijn vader (Sultan Omar Ali Saifuddien III) afstand deed van de troon. Hij was op dit tijdstip 21 jaar oud.

Zijn politiek
Deze sultan, de rijkste monarch ter wereld, is volgens de grondwet van 1959 een staatshoofd met de volledige uitvoerende macht en de noodmacht in handen. En in 2006 heeft hij een amendement aan de grondwet toegevoegd waardoor hij onfeilbaar is geworden. Hierdoor kan hij ook niet worden vervolgd via de sharia, welke sinds 2014 van kracht is voor alle moslims in het land.

Verder is deze, door de Engelse koningin geridderde, sultan ook het hoofd van de regering door zijn functie als premier. Deze functie is in Brunei te verkrijgen door benoeming van de sultan, een functie die onderdeel is van een politiek systeem waarbij de wetgevende macht niet verkozen wordt. Sinds 1984 oefent hij zelf deze functie uit en wordt bijgestaan door adviesraden en ministers. Maar hierbij zijn we nog niet bij het einde aangekomen van zijn politieke cv. Hij is tevens minister van defensie en financiën.

Door zijn functie als minister van defensie is hij opperbevelhebber van de Royal Brunei Armed Forces, beter bekend als Askar Melayu Brunei. Dan is hij ook nog ere-generaal van de Britse en Indonesische strijdkrachten en ere-admiraal van de vloot in de Royal Navy. Tot slot heeft hij zichzelf aangewezen als Inspector General of Police (IGP) van de Royal Brunei Police Force.

Mocht ook jij je afvragen hoe een persoon überhaupt zo veel functies tegelijk effectief kan uitvoeren? Dan is het antwoord efficiëntie. Delen van ministeries, waaronder het ministerie van financiën en het ministerie van defensie, zijn namelijk in zijn woning ondergebracht. Om een beeld te scheppen bij dit grootste woonhuis ter wereld; vormen bijvoorbeeld 257 badkamers de accommodatie voor de 1788 kamer tellende villa. Mocht hij alsnog buiten de deur verwacht worden dan moet hij toch eerst nog even een keuze maken uit zijn 7000 luxeauto’s, 9 vliegtuigen of 2 helikopters. En kan hij het zich niet permitteren om na deze afspraak weer achter het stuur te kruipen, is de optie altijd aanwezig om in 1 van zijn hotels te slapen. Deze hotels (Dorchester Hotels), zoals u vast al wel verwacht, behoren tot de duurste hotels ter wereld.

 

 

Door: Wouter Klootwijk
Foto: © DW 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *