De Sleepwet: een kwestie van privacy vs. security

Het is gelukt: er zijn genoeg handtekeningen verzameld voor het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, waarschijnlijk ondertussen beter bekend als: de Sleepwet. De handtekeningen moeten eerst nog gecontroleerd worden door de Kiesraad en die zal 1 november met een definitief besluit komen. Wanneer de Kiesraad groen licht geeft, zal het referendum plaatsvinden, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen, op 21 maart 2018.

De Sleepwet geeft de geheime diensten, de AIVD en de MIVD, toestemming om grote hoeveelheden telefoon en internetgegevens via de kabel af te tappen. Door de wet kunnen de AIVD en de MIVD zien wie met wie contact heeft én gegevens die relevant zijn drie jaar bewaren. Volgens de AIVD is het nodig om bescherming te bieden tegen “landen, organisaties en personen die het op ons gemunt hebben”.

Hoewel ‘de Nederlandse burger’ het niet verkeerd zou vinden als er meer toezicht komt op ‘verdachte’ personen, is er ook veel kritiek. Deze kritiek is vooral gericht op de formulering van de wet, die nogal vrij geïnterpreteerd kan worden. Dat de wet ‘de Sleepwet’ wordt genoemd, heeft te maken met dat ook de informatie van ‘onschuldige’ burgers afgetapt kan worden, als zij toevallig in dezelfde wijk wonen als een ‘verdachte’ burger. Daarnaast mist de toezichthouder, de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD),  middelen om daadwerkelijk in te grijpen, als de rechten van burgers worden geschonden.

De afweging tussen veiligheid en privacy is altijd al een lastige kwestie geweest.

De afweging tussen veiligheid en privacy is altijd al een lastige kwestie geweest. Stel de vraag: ‘ben ik bereid om mijn privacy op te geven, als dat betekent dat ik veiliger ben?’ eens aan jezelf. De politiek wil uiteindelijk wat het beste is voor de burgers, maar de burgers weten zelf ook wat het beste voor hen is. Hopelijk laat de commotie al duidelijk maken aan de politiek dat er daadwerkelijk iets veranderd moet worden aan deze wet, om zowel de veiligheid als de privacy van de burger te blijven garanderen.

 

Door: Lisanne Gijben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *