Duitse verkiezingen: the aftermath

Waarom is er zo weinig media-aandacht besteed aan de verkiezingen in Duitsland? Hoewel het begrijpelijk is dat mensen wakker bleven voor de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen, is de verkiezing in Duitsland minstens zo belangrijk. Het is niet alleen ons buurland, maar het is ook één van de meest belangrijke landen van de Europese Unie én het is het een machtige wereldspeler. Waarschijnlijk komt het door de voorspelbaarheid van de verkiezingen: Merkel wint toch…

Dat de partij van Merkel, de CDU, de grootste zou worden, is niet onverwachts. Wat wel opvallend is, is dat de partij 8 procentpunten verliest aan stemmen. Hieruit blijkt toch een soort ongenoegen naar Merkel en haar beleid van de afgelopen vier jaar. De CSU, de zusterpartij van de CDU, is een partij die alleen deelneemt in de deelstaat Beieren, maar vormt samen met de CDU ‘de Union’ in de Bundestag. De partij heeft meer dan 10 procent van de stemmen verloren ten opzichte van de vorige verkiezingen. Het is belangrijk voor beide partijen dat zij weer op één lijn komen te zitten, nadat zij voor de verkiezingen regelmatig botsten, over onder andere het vluchtelingenbeleid.

Wat de grootste schok is voor de Duitsers, is de winst van de AfD.

Wat de grootste schok is voor de Duitsers, is de winst van de AfD. De radicale anti-immigratiepartij heeft 12,6% van de stemmen bemachtigd. Daarmee heeft de partij 94 van 709 zetels behaald. Gelijk na de uitslag waren er al protesten tegen de AfD. Veel Duitsers vinden dat, met de geschiedenis in het achterhoofd, zo’n partij niet in de Bundestag zou mogen zitten.

Vooral pijnlijk is het verlies van de SDP. De SDP is een sociaaldemocratische partij, te vergelijken met de PvdA in Nederland. En ook, net zoals de PvdA, afgestraft voor het samenwerken in de regering (met de CDU/CSU) de afgelopen vier jaar. Hoewel de partij meerdere successen heeft geboekt, zijn zij hier door de kiezer niet voor beloond. De partij verliest 40 zetels en de partijvoorzitter Martin Schulz heeft al aangegeven niet mee te willen regeren.

Een nieuwe speler, of misschien beter te omschrijven als een herintreder, is de conservatief-liberale partij FDP. Bij de vorige verkiezingen kwam de partij niet verder dan 4,8% van de stemmen, wat betekende dat zij geen zetels kregen in het parlement. De FDP heeft nu ruim 10 procent van de stemmen gekregen en zij zijn daardoor de vierde partij geworden. Aangezien CDU al heeft aangegeven niet te willen samenwerken met de AfD en de SDP heeft aangegeven niet in de regering te willen, maakt de FDP een grote kans om samen met de CDU een regering te mogen vormen.

Wat betekent dit voor Duitsland?
Volgens Juurd Eijsvoogel van de NRC, zullen de gegroeide tegenstellingen in de samenleving naar voren komen in de Bundestag. Volgens hem zal het debat ‘feller en bitter’ worden. De AfD is de derde partij geworden, maar zij zijn al uitgesloten voor een coalitie, daarom zal de partij alles op alles zetten om een stevige oppositie neer te zetten. De AfD zal samen met de SDP oppositie moeten gaan voeren, maar hoe dat gaat verlopen is nog spannend, aangezien de verschillen tussen beide partijen groot zijn. Het wordt niet alleen een strijd ‘tegen Merkel’, maar ook een strijd tegen elkaar.

Europese Unie
Dat Merkels partij de grootste is geworden is geen verrassing, maar het verlies van de SDP zal leiden tot een lange coalitievorming, net zoals in Nederland. Dit zal voor de Europese Unie betekenen dat het even gaat duren voordat de nieuwe Duitse koers duidelijk wordt. Vermoedelijk zal het voor Merkel moeilijker worden om steun te vinden voor Europese plannen, nu de eurosceptische AfD een groot aandeel heeft in de Bundestag. De Franse president Macron is een grote voorstander van de Europese Unie en hij heeft plannen om de eurozone grondig te hervormen. In hoeverre Merkel mee kan gaan hierin, hangt ook af van de FDP, omdat zij vinden dat Griekenland uit de euro moet en de bestaande regels gewoon moeten worden toegepast. Het hangt er vanaf welke afspraken hierover in de coalitie gemaakt gaan worden.

 

http://wahl.tagesschau.de/wahlen/2017-09-24-BT-DE/charts/index-content/chart_205149.shtml
Overzicht winst partijen

 

Bronnen:
https://nos.nl/artikel/2194747-the-day-after-wat-betekent-de-duitse-verkiezingsuitslag-voor-brussel.html
https://duitslandinstituut.nl/artikel/22856/bondsdagverkiezingen-2017#
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/24/slowblog-duitse-verkiezingen-a1574599
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/25/merkels-vluchtelingenbeleid-heeft-duitsland-veranderd-13169126-a1574687
https://www.volkskrant.nl/opinie/opinieblog-duitse-kranten-uitslag-duitse-verkiezingen-is-een-gevaar-voor-europa~a4512437/live?timestamp=1506417540000&offset=10

Door: Lisanne Gijben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *