Minor Economics: maak je studie politicologie concreter!

Ondanks het feit dat ik toch wel jaloers ben op al mijn studiegenoten die naar de meest verre plekken zijn afgereisd om daar een semester te gaan studeren, heb ik toch geen spijt van mijn keuze om in Nederland te blijven en een minor te volgen. De afgelopen twee jaar heb ik tijdens mijn bachelor politicologie het gevoel gehad dat er iets ontbreekt. Tijdens de colleges van allerlei vakken gaat het vaak over theorieën, maar voor mij bleef het toch altijd wat abstract. Tijdens mijn tweede jaar politicologie, studierichting Politiek en Beleid, kwam ik in aanraking met het vak Economie, Markt en Overheid. Bij dit vak had ik het idee dat alles iets concreter werd, juist omdat de politieke theorieën wat meer gingen spreken met het economische verhaal erachter. Politiek en economie zijn toch nauw met elkaar verbonden. Dit was het moment waarop ik besloot om de minor Economics te gaan doen tijdens mijn profileringsruimte.

Op de middelbare school heb ik geen diepgaande economie gehad, het gevolg van mijn keuze voor het profiel Natuur & Gezondheid. Hierdoor begon ik toch vrij onzeker aan mijn minor en dit werd nog erger toen ik erachter kwam dat iedereen om mij heen wel eindexamen had gedaan in economie. De minor Economics is een universiteitsminor, wat betekent dat het toegankelijk is voor alle studenten: dus ook de studenten die geen eindexamen hebben gedaan in economie. Dit bleek ook wel tijdens de eerste colleges, voor de economiekenners onder ons was het misschien veel herhaling, maar voor de niet-economen was het een crashcourse economie, om snel de basis erin te stampen. Na drie weken college was de achterstand zo goed als weggewerkt en stond ik op gelijke voet met de rest.

De manier van lesgeven is een stuk intensiever dan ik met politicologievakken gewend ben. Zo hebben we elke week een opdracht en een werkgroep. Het is even aanpoten, maar het helpt enorm om goed bij te blijven met de stof. In de eerste periode heb ik de vakken Foundations of Macroeconomics en Development of Macroeconomic Thought gevolgd. Zeer interessant om aan de ene kant bezig te zijn met de afwegingen en keuzes van individuen en bedrijven en aan de andere kant na te denken over de verschillen in economische groei en armoede in de wereld. In de huidige periode bouwen we verder op de inzichten die we hebben opgedaan tijdens de eerste weken van de minor. De vakken die ik deze periode ga volgen zijn Business Cycles and Stabilization Policy en Structural Policy. Ik ben heel benieuwd naar de inhoud van deze vakken.

Tot nu toe bevalt de minor mij zeer goed. Het is prima te doen en je kan de studentassistenten altijd benaderen als je er niet uit komt. Ook zit ik in de Facultaire Studentenraad en hier ben ik gemiddeld zo’n 8 à 10 uur per week mee bezig. De minor Economics is dus prima te combineren met een jaar in de medezeggenschap, een bijbaan of het lidmaatschap bij een vereniging. Ik wil iedereen die het idee heeft dat de studie politicologie wat concreter en “wiskundiger” kan, aanraden om de minor Economisch te gaan volgen. Op dit moment denk ik er zelfs aan om de master Economics te gaan doen na mijn bachelor, omdat het voor politicologiestudenten, onder een aantal strenge eisen, in principe toegankelijk is.

Dit artikel is geschreven door Charlotte Kruidenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *