Studeren in Krakau

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik ruim twee weken in Krakau, een prachtige historische studentenstad in het zuiden van Polen. Na eerst vijf dagen in een hostel te hebben gebivakkeerd woon ik nu samen met een Duitser en een Italiaan in een ruim, klassiek appartement op vijf minuten van het oude centrum waar ook de meeste gebouwen van Jagiellonian University gevestigd zijn.

De stad Krakau is prachtig. Op mijn fietsje (we blijven Nederlanders hè..) ben ik de stad rustig aan het ontdekken. Het oude centrum is vol hobbelige stenen straatjes, eeuwenoude kerken, universiteitsgebouwen en koopmanshuizen. Te midden hiervan vind je overal studenten in de goed verstopte keldercafés. Het Wawelkasteel en het marktplein met kraampjes waar lokaal eten wordt verkocht (bijvoorbeeld brood met gekookt varkensvet, uien, worst en augurk) zijn de grote publiekstrekkers. Niet voor niets staat Krakau erg hoog op de ranglijst als het gaat op stedentrips. De stad ademt historie, en als je niet beter zou weten zou je ’s avonds denken dat kerstmis al voor de deur staat.

Naast het oude centrum ligt de Joodse wijk Kazimierz. Mede door de film Schindler’s List werd de wijk populair onder kunstenaars en toeristen. Kazimierz is een levendige, vooral onder jongeren populaire wijk vol met musea, synagogen, kleinschalige winkeltjes, koffiebars en restaurants.

Jagiellonian University is een van de vele universiteiten in Krakau. De gebouwen van de universiteit zijn verspreid over het oude centrum en zien er prachtig uit. Ik heb dan ook vrijwel ieder gebouw van de universiteit een keer of 4 gezien aangezien de inschrijvingsprocedure op zijn zachtst gezegd ietwat onduidelijk is. Na talloze mailtjes en bezoeken aan verschillende coördinatoren en docenten (die achteraf toch niet de goede coördinatoren en docenten bleken te zijn), ben ik deze week dan toch echt begonnen met mijn lessen. Het vakkenaanbod doet de moeilijke inschrijvingsprocedure echter snel vergeten. Voor studenten die geïnteresseerd zijn in internationale veiligheid zijn er tal van interessante vakken en is deze universiteit echt een aanrader!

Jagiellonian University

Hoewel Polen als land misschien niet heel ‘sexy’ klinkt, is het er prachtig. Voor de komende weken staan bezoekjes aan steden als Warszawa en Gdansk op de planning, maar buiten de grote steden heeft het land ook zat te bieden. Voor nu heb ik het geweldig naar mijn zin en ben ik erg blij met deze kans om in Krakau te kunnen studeren, nieuwe mensen van allerlei nationaliteiten te ontmoeten, en samen Polen verder te gaan ontdekken!

Dit artikel is geschreven door Jeroen van Leeuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *